Roditelji Tatina zona 29. lipnja 2023.

Geni su čudo: Ove tri osobine djeca nasljeđuju od očeva

Foto: Freepik ; Što djeca nasljeđuju od očeva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li se ikada zapitala što djeca nasljeđuju od mame, a što od tate? Genetičarka Bresesette je izdvojila tri osobine koje djeca najčešće nasljeđuju od oca

Zanimljivo je razmišljati o tome što su  djeca nasljedila od mame, a što od tate. Mnogi od nas misle da je sve 50:50 kada se radi o genetici pri čemu svaki roditelj svom djetetu daje jednaku količinu gena odnosno različitih osobina, ali genetika ne funkcionira tako. Genetičarka Dana Bressette sa Sveučilišta Fenix ističe da postoje 60 posto veće šanse da "aktivne" osobine naslijedite od oca jer priroda ima prirodnu sklonost da izrazi te gene.

Bresesette je izdvojila i tri osobine koje djeca najčešće nasljeđuju od oca, ma da to opet nije pravilo.

Kako znati koju boju očiju će imati tvoja beba?

Visina

Fizički izgled većinom ovisi o tatinim genima i nije previše orijentiran na mamine gene.  Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine, a iako ova karakteristika ima veze i s majčinim i s očevim genima, postoje dokazi koji ukazuju na to da geni tate pak igraju veću ulogu u tome. Stoga dobro pogledaj tatu kako bi otkrila hoće li dijete biti više ili manje kada naraste.

Spol djeteta

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga - muškarci su odgovorni za spol djeteta.  Muškarci daju Y kromosome dječacima i X kromosome djevojčicama. Znanstvenici ističu da će muški X kromosom i ženski X kromosom dati djevojčicu, a muški Y kromosom i ženski X kromosom dat će djevojčicu. 

Istraživači su otkrili da je odnos spolova u obitelji pratio očevu, a ne majčinu stranu. Naprimjer, ako je čovjek imao više braće, veća je vjerojatnost da će njegova djeca biti muška, a ako je imao više sestara, veća je vjerojatnost da će imati kćeri. Studija je pokazala da ovo pak ne vrijedi za žene.

Problemi s mentalnim zdravljem

Stariji očevi mogu prenijeti mutirane gene svojoj djeci koja potom dovode do mentalnih bolesti ili problema s mentalnim zdravljem (hiperaktivnost, bipolarni poremećaj...). Djeca koju su dobili roditelji stariji od 45 godina također mogu imati veće šanse za poteškoće u učenju ili depresivne tendencije.

Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da genetski utjecaj na mentalne poremećaje može biti slabiji nego što se ranije mislilo. Mentalni poremećaji imaju veze s genetikom, ali ona iznosi svega 10 do 20 posto u ukupnoj kombinaciji faktora.

Možda te zanima... Djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, potvrdilo istraživanje Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.