Roditelji 11. lipnja 2024.

Žena prigovorila mami koja je posramila svoju kćer zbog izgleda tijela: "Mislim da to više neću raditi..."

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne volimo kad nam prigovaraju oko naših postupaka što se tiče roditeljstva, pa ne volimo ni mi to raditi drugima. No, nekad je granica jednostavno odavno prijeđena i netko mora reagirati.

Toliko smo osjetljivi na posramljivanje djevojaka zbog njihova tijela da jednostavno poludimo kad čujemo da netko to čini, makar i suptilno i gotovo neprimjetno. Ili možda tad još i više. Poludimo i kad se to isto govori i dječacima, naravno, samo su takve situacije ipak malo rjeđe nego u slučaju djevojaka. Ne moramo navoditi razloge, sigurni smo, jer postoji cijeli popis, a svi su već poznati.

Možda te zanima... 'Molim vas, nikada nemojte komentirati težinu mog djeteta ili tuđeg djeteta' Roditelji

Toliko poludimo na takve primjere i situacije da nam čak nije uopće bitno hoćemo li prekršiti svoje pravilo i ne prigovoriti nekom zbog načina na koji rješava neku situaciju kao roditelj. Jer ovo ne možemo trpjeti. Djevojčice i djevojke su toliko opterećene svojim izgledom na svim razinama, da su mame uistinu posljednje osobe u njihovim životima koje bi im trebale prigovoriti na račun tijela, kilograma, izgleda ili bilo čega na tu temu.

Jedna je mama s profilom na TikToku podijelila svoje iskustvo koje nije mislila da će doživjeti, a rekla je da jednostavno nije mogla prešutjeti. TikTok mama pod nazivom @murphy_without_the_y odlučila je prigovoriti mami koju je čula u kabini pored, ali je naglasila da nije sigurna da će to više ikad napraviti. Obje su otišle nakon rasprave „raščupanog perja“, kaže ona.

Ova je mama ispričala kako je to zapravo bilo i što se odigralo kao uvod u njezinu reakciju.

„Jučer sam se javno obratila drugoj mami u vezi s njezinim majčinstvom i ne bih rekla da bih to preporučila u budućnosti. Obje smo otišle raščupanog perja, ali poslušajte me“, započinje ona u svom videu. „Isprobavala sam odjeću, a pored mene su bile mama i kćer, žena od 20 i nešto godina, a razgovor je bio otprilike ovakav. Mama je rekla, 'Mislim da sam navikla da izgledaš mršavije, '“ započela je zaplet radnje koji se ni nama nije svidio.

Tada je kći objasnila mami da je dizala utege, na neki način objašnjavajući, pa čak se i ispričavajući se zbog tog kako izgleda njeno tijelo, odnosno zašto nije savršeno mršavo nego je više nego ranije - mišićavo.

„Mislim da je to samo moj ukus. Volim mršavo, dugu kosu“, prenijela je oponašajući tu ženu mama Murphy, na što je, kaže, kći odgovorila: „Još uvijek sam mršava, mama.“

Na to je mama, omalovažavajućim tonom, odgovorila: „Da, jesi.“

Možemo točno zamisliti ovaj razgovor i možemo točno zamisliti kako nam tlak raste. A možemo zamisliti i to kako joj ne možemo prešutjeti, baš kao i ova mama koja je objavila video. Jer neke stvari ne možeš prešutjeti.

Zaključak ove mame Murphy je nešto što bi se trebalo podrazumijevati i što bismo svi trebali usvojiti kao normalno razmišljanje: „Bila sam tako užasnuta. Osjećala sam se kao da jednostavno moram reagirati. Majke svijeta: budite ponosne na svoje kćeri kad dižu utege i jačaju, a mišići im rastu,“ apelirala je na sve mame svijeta, a u potpisu filma napisala je da je i reagirala zapravo najviše zbog svoje 12-godišnje sestre koja je bila s njom. Rekla je i još nešto na kraju, ali to ćemo zanemariti jer je potpuno neprimjereno. Ali razumijemo odakle dolazi taj bijes...

@murphy_without_the_y I did it for the 12yo little sister watching. #abercrombieandfitch #womensbody #outdatedbeautystandards #weightlifting ♬ original sound - Like.murphy.without.the.y

U komentarima je veliki broj žena zahvalio ovoj ženi na njezinoj reakciji, ali neke su i podijelile iskustvo s mamama koje jednostavno ne mogu prijeći preko ideje da njihove kćeri nisu „mršave“.

„Kao kći koja je imala takvu majku, hvala ti što si nešto rekla. Lijep je osjećaj kad se stranac zauzme za tebe“, napisala je jedna mama.

Druga je rekla: „Imam 45 godina i svaki put kad vidim svoju majku, ona uvijek komentira moju težinu,“ a slično je rekla još jedna: „Moja mama je takva već 34 godine i još uvijek radim na svom odnosu sa svojim tijelom i hranom.“.

Neki su, ipak, imali snage smijati se na taj račun, što ne mogu svi: „HAHAHAHA kraj. Imam 41 godinu i moja je mama još uvijek opsjednuta težinom - njezina, moja, svačija također.“

Koliko nas takvi komentari mogu pogoditi i koliko mogu biti zlobni, pokazao je i ovaj komentar, koji je također ukazao na to da mama ne mora biti uvijek ta koja štiti dijete: „Kad sam isprobavala vjenčanice, moja majka je rekla da je šteta što sam tako debela. Bila sam normalne veličine. Moja svekrva rekla joj je da sam lijepa i savršena i da šuti lol.“

Autorica videa u komentarima je napisala odgovorila ovim mamama koje su pisale: „Naše mame često mogu postati naši unutarnji umovi. Žao mi je što ste imali takav odnos, ali radite dobar posao trudeći se da budete bolje!“

Naravno, nisu se svi slagali s njom. Našlo se mama i komentatorica koje su rekle da je trebala gledati svoj posao i ne reći ništa. Kao i uvijek.

Možda te zanima... Mama se pita treba li kćer naučiti da je uvredljivo nazvati nekog 'debelim' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.