Roditelji 23. lipnja 2021.

Majke nemaju nikakvu prednost u odnosu na zaposlenike koji nisu roditelji

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Više od 70% sudionica smatra da na poslu nemaju nikakvu prednost u odnosu na zaposlenike koji nisu roditelji – tijekom pandemije.

U periodu od ožujka do svibnja 2021. godine, putem društvenih mreža proveli smo anketu kojom smo željeli ispitati razmišljanja majki o njihovom iskustvu tijekom globalne pandemije. Sveukupno je sudjelovalo 677 sudionica, od kojih je 78.6% zaposlenih, a 19.4% dolazi iz sela i manjih sredina. 

Zanimalo nas je koliko se mamama činilo kompliciranije ispuniti dnevne obaveze u odnosu na vrijeme COVID krize. 44% sudionica izjavilo je da im je to bilo kompliciranije, 13% puno kompliciranije, dok je 35.6% sudionica izjavilo da se odnos dnevnih obveza nije promijenio. 47.7% sudionica smatra da sada ima više obaveza u odnosu na ranije. 

Majke smo pitali i kako bi procijenile snalaženje u ovoj krizi. Rezultati pokazuju da se većina majki dobro snalazi (73% uglavnom dobro, 18.3% odlično). Isto tako 35% sudionica ne osjeća sigurnost tijekom ove krize. 20% sudionica ne zna procijeniti osjećaju li sigurnost ili ne. Više od 70% sudionica smatra da na poslu nemaju nikakvu prednost u odnosu na zaposlenike koji nisu roditelji – tijekom pandemije.

Tijekom konferencije, raspravili smo ove podatke sa stručnjacima panela „Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki“. Mag.paed.soc Ivana Šešo istaknula je činjenicu da različite obitelji nemaju iste uvjete kod kuće; niti isti broj prostorija, niti isti broj djece, niti iste tehnološke mogućnosti na koje nažalost nismo bili potpuno senzibilizirani tijekom pandemije. Prof. geografije Dejan Nemčić istaknuo je i važnost komunikacije s roditeljima od strane učitelja kako bi dobili bolji uvid u njihovu situaciju i pomogli djeci postići dobre školske rezultate.

Psihologinja i psihoteraputkinja Mia Roje Đapić istaknula je i važnost dodatnih istraživanja kako bismo dobili jasnije rezultate o pravom utjecaju pandemije na mame i roditeljstvo.  Majke smo upitali i o njihovom odnosu s djecom tijekom pandemije. 46.1% majki smatra da je pandemija imala utjecaj na odnos s njihovom djecom, i to 62.2% smatra da je taj odnos bolji nego ranije. Nažalost, 37.8% uočava da je njihov odnos lošiji nego ranije.

Pitali smo majke što bi im pomoglo da se osjećaju sigurnije; u izboru među sigurnosti na poslu, više pomoći oko djece ili više financija, 30.7% majki izjavilo bi da bi im sve navedeno pomoglo. 21.9% bi pomoglo više pomoći oko djece, 9.9% sigurnost na poslu, a 27.2% više financija. 9.9% izjavilo je da bi im pomoglo nešto drugo, a neke od tih stvari su nam i navele. 

Među tim odgovorima, najviše je onih koji spominju prestanak pandemije ili povratak u normalan život. Mnoge se mame slažu da bi im pomogao prestanak medijskog izvještavanja o pandemiji, ili promjena izvještavanja prema malo pozitivnijim informacijama. Nekoliko mama ističe da bi im pomogla psihološka pomoć, više vremena za sebe ili više kontakta s obitelji. Brojne se mame slažu da bi im pomoglo znati da je većina populacije procijepljena. 

Kada smo mame pitali osjećaju da li im je potrebna psihološka pomoć, čak 48% je izjavilo da da. Međutim, samo 14.7% od tih majki je potražilo takvu pomoć. 63.3% majki nije ju potražilo jer smatra da mogu same izdržati, a 16.8% si ju ne mogu priuštiti.

Na kraju, pitali smo mame naizgled jednostavno pitanje – jesu li sretne. 66.8% izjavilo je da su sretne, unatoč svemu. 20.7% je jednostavno reklo „da, sretna sam“. 12.7% majki se ne osjeća sretno. 

Cijelu raspravu o rezultatima ankete možete pogledati na snimci konferencije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.