Roditelji Zanimljivosti 09. studenoga 2016.

U kazalištu predstavljanje knjige i predstava povodom Svjetskog dana dijabetesa

dijabetes jabuka krafna hrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti ove godine biti će promicanje važnosti preventivnih pregleda kako bi se osiguralo rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i liječenje osoba kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija

Uz Hrvatski savez dijabetičkih udruga, različite aktivnosti povodom Svjetskog dana dijabetesa organizira i Zagrebačko dijabetičko društvo kako bi na što bolji način osvijestili važnost prevencije ove bolesti.

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin, a svake godine od te bolesti u svijetu umire 5 milijuna ljudi. Trenutno u svijetu preko 415 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a u Hrvatskoj se dijabetes nalazi na 8. mjestu vodećih uzročnika smrti. Upravo zato kao i svake godine, veliki broj udruga iz cijeloga svijeta te tako i u Hrvatskoj, obilježava Svjetski dan dijabetesa 14. studenoga kako bi ukazali na moguće posljedice bolesti i na važnost edukacije stanovništva vezano na prevenciju bolesti.

Važnost preventivnih pregleda

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti ove godine biti će promicanje važnosti preventivnih pregleda kako bi se osiguralo rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i liječenje osoba kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija. Hrvatski savez dijabetičkih udruga povodom tog dana, organizira veliku javnu manifestaciju u maloj dvorani Doma sportova od 10.30 do 13 sati, gdje će posjetitelji moći besplatno izmjeriti šećer u krvi, izmjeriti tlak, pregledati stopala, te saznati sve informacije vezane za usklađivanje terapija lijekova ili ostale probleme.

Osim edukativnog dijela, Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je različite zabavne sadržaje za najmlađe, a održat će se i humanitarna malonogometna utakmica u 12 sati između HR DiaEuro tima, čiji su članovi osobe s dijabetesom i Glumaca u gostima.

U Trešnji predstavljanje knjige i predstava

Svjetski dan šećerne bolesti obilježit će se i u gradskom kazalištu Trešnja u subotu, 12. studenoga, gdje će roditelji i djeca od 16 sati moći prisustvovati predstavljanju knjige "Gospodar šećera" autorice Nade Mihaljević, a od 17 sati pogledati dječju predstavu "Eko-Eko" Hrvoja Hitreca.

Na sam Svjetski dan dijabetesa – u ponedjeljak, 14. studenoga 2016., Zagrebačko dijabetičko društvo održat će Dan otvorenih vrata u prostorima svojeg društva na adresi Ilica 48/1 od 14 do 18 sati. Cilj ovog događanja je senzibiliziranje i upoznavanje svih zainteresiranih sa sve većom pojavnošću ove teške progresivne, degenerativne i kronične bolesti.

Povodom toga, Ana Marija Liberati Pršo, dr.med, održati će zanimljivo i poučno savjetovanje o dijabetesu, a svi prisutni moći će obaviti kontrolu šećera u krvi, te saznati sve  o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.