Roditelji Zanimljivosti 30. rujna 2019.

Najmlađi i najstariji diljem Hrvatske učili o znanosti

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Europska noć istraživača je dugogodišnja inicijativa Europske komisije u području znanosti kojoj je naglasak na popularizaciji znanosti, osvještavanju javnosti o važnosti „znanosti u društvu i za društvo“, o važnosti rada znanstvenika i istraživača, o europskim i nacionalnim politikama u znanosti, a obilježava se svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europe.

U Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku 27. rujna, u subotu, održana je Europska noć istraživača. Navedeni događaj okupio je hrvatske znanstvenike i znanstvenice koji su interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približili svoj rad, ali i samu znanost.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Pod nazivom Istražuj, stvaraj, mijenjaj! Europska noć istraživača održala se u naša četiri velika grada. U Zagrebu na Europskom trgu i u Tunelu Grič, u Splitu u Podrumima Dioklecijanove palače i na rivi, u Rijeci u Tower Centru, te u Dvorištu Rektorata u Osijeku.

Europska noć istraživača već tradicionalno održava se posljednjeg petka u mjesecu rujnu diljem Europske unije te privlači različite generacije.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Od svih sudionika moglo se saznati mnoštvo zanimljivih i novih informacija. U Splitu se tako učilo o Teslinoj kugli i čemu služi Wandegrafov generator, u Rijeci su posjetitelji saznali mnogo informacija o potresima, dok se u Osijeku pričalo o pčelama i njihovoj ulozi u prirodi.

Organizacija Europske noći istraživača je glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije, stoji na stranicama Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.