Roditelji Zanimljivosti 29. lipnja 2016.

Hrana koja pomaže u pripremi kože za izlaganje suncu

ljeto, hrana, plaža, sunce, žene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim vanjske zaštite jako je važna i unutarnja zaštita – hrana i dodaci prehrani

Trebamo li se što više izlagati suncu ili to činiti pažljivo i ne prečesto bila je samo jedna od tema na kojoj se razgovaralo na konferenciji pod nazivom „Sunce, prijatelj ii neprijatelj“. Ovo zanimljivo događanje organizirali su Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH uz podršku časopisa InPharma.

Program je s velikom pažnjom pratilo dvjestotinjak farmaceuta, a govorilo se o istinama i zabludama kod zaštite od sunca, hrani i dodacima prehrani koji pridonose pripremi organizma za izlaganje suncu, fotostarenju u eri anti-aginga, javnozdravstvenoj promociji fotoprotektivnog ponašanja u RH i trendovima u epidemiologiji melanoma s posebnim osvrtom na UV zračenje te ulozi ljekarnika u promicanju zaštite od sunca. 

U Hrvatskoj se unatrag 20 godina provode razni javnozdravstveni programi kako bi se što više osvijestila važnost fotoprotektivnog ponašanja u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja kampanja nosi ime: „Sunce nije samo na plaži“ čime se želi naglasiti da je važno tijekom cijele godine adekvatno se zaštititi od sunčevih zraka

Unutarnja zaštita organizma

Osim vanjske zaštite jako je važna i unutarnja zaštita – hrana i dodaci prehrani. Jako je dobra hrana koja je izvor polifenola, a losos je jako cijenjen zbog astakstantina koji posjeduje protuupalno djelovanje. Najbolja je mediteranska prehrana u smislu zaštite od sunca. Istaknuta namirnica je maslinovo ulje i šareno voće i povrće (rajčica zbog likopena štiti kožu).

Maslinovo ulje sastavni je dio anti aging programa njege i  prehrane, a kao najvažniji elementi za zaštitu kože, no i odgađanje starenja su antocijani, klorofil, kurkumin, beta-karoten, astaksantin, fikocijanin – pigmenti koji djeluju na dugovječnost zbog svog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Te molekule još se nazivaju i fitokemikalijama – vitaminima 21 stoljeća. 

No, ne treba zanemariti ni vitamine o kojima smo ranije govorili te njihovo važno djelovanje na organizam i zdravlje kože, važno je istaknuti njihovo antioksidativno djelovanje, kao i zaustavljanje djelovanja slobodnih radikala. U dodacima prehrani namijenjenim pripremi kože za zaštitu od UV-zračenja nalaze se sljedeće supstance: karotenoidi – astaksantin i beta karoten, vitamini A,C,E, vitamin B3, selen, cink, omega – 3 masne kiseline te ekstrakt zelenog čaja. 

Važno je naglasiti da bi se spomenute aktivne tvari trebalo početi konzumirati 7-10 tjedana prije izlaganja suncu da bi se vidio učinak. Najbolja formula za pripremu organizma za izlaganje suncu: mediteranska prehrana, karotenoidi i pigmenti, esencijalna ulja, probiotici i antioksidansi. Naravno, uz primjenu svih spomenutih tvari, vrlo je bitno pridržavati se svih drugih mjera za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.