Roditelji Tatina zona 06. kolovoza 2020.

Zašto sam podignuo šator ispred bolnice i kako ću pomoći drugim roditeljima?

Foto: Facebook/Roberto Mateš
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ja sam ovdje bio zbog svog djeteta. Ali to nije samo moj problem. Nisam ja jedini. U Hrvatskoj danas sigurno ima preko 1000 djece koja su hospitalizirana bez roditelja'

Zbog epidemije Covida-19 donesena je Odluka prema kojoj roditelji čija su djeca na liječenju u bolnici mogu uz njih biti samo 15 minuta dnevno. Bunili su se roditelji protiv ovakve odluke, potpisivale su se peticije, prosvjedovalo se i na Markovom trgu, ali odluka je i dalje na snazi. 

Zbog epidemioloških mjera, Roberto Mateš iz Pakraca sa svojim sinom u bolnici smije biti samo 15 minuta dnevno. No on je odlučio da mu ipak bude tu, uz njega, na dohvat ruke. 

Sedmogodišnji Šimun, zbog upale pluća završio je u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana, a kako roditelj uz njega može biti samo 15 minuta dnevno, njegov otac Roberto odlučio se za ovakav pothvat. Roberto Mateš (47)  pred bolnicom je podigao šator, u njega stavio madrac na napuhivanje za plažu i kanistar vode. 

bolnica Možda te zanima... Kako pripremiti dijete za boravak u bolnici? Vrtić

Na brzinu je preko interneta nabavio dva voki tokija i jedan odnio Šimunu. Bilo je to u ponedjeljak. Dva dana ranije dječak, koji je inače zdrav, dobio je temperaturu 38,6 koja nije padala, pa su ga roditelji odveli u bolnicu. Nakon što su mu snimili pluća, liječnici su posumnjali na bakterijsku upalu pluća i odlučili su ga zadržati, piše 24 sata. Za roditelje je uslijedila noćna mora. 

Zbog strogih epidemioloških mjera donesenih zbog epidemije korona virusa liječnici su rekli roditeljima da niti jedno od njih ne može boraviti u bolnici uz Šimuna nego da ga mogu posjećivati svaki dan na samo 15 minuta. U cijelom tom kaosu uspio se sabrati i sjetio se da može donijeti šator i kupiti voki toki. 

Evo dok sam razgovarala s Robertom, s njegova voki tokija začula sam dječji glas. 

"Tata, a kada će doći mama?", pitao je dječak

Naime, danas bi Šimun trebao biti pušten kući. 

Možda te zanima... 'Roditelji će moći posjetiti djecu u bolnici na 15 minuta' Vrtić

'Dajem pordšku svim drugim roditeljima'

Osim što kampira ispred bolnice u šatoru koji prokišnjava, Roberto je u postu te pije samo vodu. "Otkad je moje dijete u bolnici, od toga dana sam ja u postu. Danas kad mi dijete dođe kući ja ću izaći iz posta. Ja sam ovdje bio zbog svog djeteta. Ali to nije samo moj problem. Nisam ja jedini. U Hrvatskoj danas sigurno ima preko 1000 djece koja su hospitalizirana bez roditelja, ali gdje su ti roditelji?", pita se Roberto. 

Roberto daje podršku svim drugim roditeljima. 

Roberto će danas svoj šator razmontirati, ali kaže: "Šator se mora pojaviti negdje drugdje jer ako ne bude, dragi roditelji, ministar Beroš ne bude odobrio da budete sa svojom djecom. Šator mora negdje osvanuti. I gdje osvane dolazim i ja. Odmah ću biti podrška", poručio je Roberto u svom videu koji je objavio sinoć na Facebooku. "Ja ću im dati podršku da dobiju na težini." 

I dalje je velik broj djece bez mogućnosti da roditelji budu uz njih kad su im potrebni

Mjesec dana nakon što je udruga RODA pokrenula peticije u kojoj je prikupljeno skoro 58.000 potpisa podrške građana i građanki Hrvatske, kojom traže osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja, i dalje je velik broj djece koja su na bolničkom liječenju bez mogućnosti da roditelji budu uz njih kad su im potrebni. Roda je, uz potpise, ministru Berošu i stručnim društvima zadnjih mjeseci uputila niz dopisa i molbi za sastanke.

U zadnjem odgovoru ministar Beroš im ponovo tvrdi da “unatoč specifičnoj situaciji, boravak roditelja uz dijete nije bio niti u jednom trenutku ukinut niti zabranjen od strane Ministarstva zdravstva te je u pravilu kroz cijeli tijek pandemije omogućen 24-satni boravak roditelja uz dijete” . Ovu tvrdnju svakodnevno roditelji, poput Roberta svakodnevno pobijaju. 

Ministar Beroš ograđuje od iznimnih situacija “kada nije bilo moguće zbog prostornih i smještajnih uvjeta zdravstvene ustanove, odnosno u slučajevima kada to nije bilo moguće zbog medicinske indikacije hospitaliziranog djeteta” otvarajući time dodatno mogućnost proizvoljnog odlučivanja svakog odjela i bolnice o tome hoće li se poštivati djetetovo pravo na boravak u bolnici s bliskom odraslom osobom. Tako iznimne situacije postaju česta praksa.

Ministar u dopisu udruzi RODA kaže da je 1. srpnja 2020. svim bolničkim i zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj poslana uputa o “osobitoj važnosti osiguranja redovitih posjeta roditelja bolesnom djetetu kao i boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, posebno vodeći računa o dobi djeteta i dužini trajanja liječenja uz poštivanje svih epidemioloških mjera.”

Na ovu epidemiološku preporuku o posjetima djeci u trajanju od 15 minuta, oštro je reagirala i stručna javnost, psiholozi i ostale struke koje se brinu o mentalnom i emocionalnom zdravlju djece, podržavši zahtjeve udruge Roda o tome da bi se posjeti i boravak roditelja uz dijete u bolnici trebali organizirati i regulirati na način da se zadovolje potrebe bolesne djece, a prema epidemiološkim stručnim smjernicama krovnih stručnih organizacija koje nipošto ne isključuju ni posjete ni boravak roditelja uz dijete.

Možda te zanima... Roditelje zgrozila vijest o posjetima u bolnici! Pravobraniteljica: Pravo djeteta da je roditelj uz njega temeljno je dječje pravo Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.