Roditelji Tatina zona 24. listopada 2022.

Broj muškaraca koji ne žele djecu više se nego utrostručio u posljednjih 10 godina

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Marriage and Family, broj mladića koji žele imati djecu je u padu.

Za većinu ljudi ideja o idealnoj budućnosti uključivala je osnivanje obitelji. Trenutačno više od jedne trećine američkih muškaraca nema djece, a postavlja se pitanje zašto je tome tako? Studija objavljena u Journal of Marriage and Family sugerira da je to djelomično zbog sve većeg nezainteresiranosti za očinstvo.

Stope plodnosti padaju, a padaju zbog mnogih čimbenika, uključujući socioekonomsku stabilnost i kulturne norme. Čini se da su posljednjih godina ekonomska nesigurnost i sve manji fokus na tradicionalnu obiteljsku zajednicu doveli do smanjenja stope nataliteta, što zabrinjava mnoge ljude zbog činjenice da je stopa nataliteta u mnogim zapadnim zemljama.

Tate Možda te zanima... Koliko bi tata trebao biti uključen u brigu oko novorođenčeta? Roditelji

Većina istraživanja o planiranju obitelji i plodnosti usredotočena je na žene, ali novo istraživanje pokušalo je razumjeti perspektivu muškaraca bez djece, piše The Coli. Autor istraživanja Robert Bozick prikupio je podatke iz tri različita izvora - Nacionalnog istraživanja rasta obitelji SAD-a, Panel-studije o dinamici prihoda i studije pod nazivom Praćenje budućnosti - promatrajući više od 40.000 mladih američkih muškaraca tijekom dva desetljeća.

Prema jednom od skupova podataka, broj maturanata koji kažu da nikad ne žele djecu više se nego utrostručio između 2000. i 2019. godine. I šire je gledano želja muškaraca da imaju djecu značajno pala. Između 2012. i 2018. postotak muškaraca bez djece u dobi od 15 do 49 godina koji su odgovorili da ne žele djecu udvostručio se s 9.9% na 20.2%.

Dakle, rezultati istraživanja su pokazali da je u posljednja dva desetljeća smanjen interes muškaraca za roditeljstvo. Zapravo, broj muškaraca koji su izjavili da uopće ne žele djecu udvostručio se tijekom tog razdoblja. "Sve veći udio muškaraca bez djece ne želi djecu i sve je više njih kojima nedostatak djece uopće ne bi smetao", napisao je Bozick u studiji, iako primjećuje da ipak velika većina muškaraca još uvijek kaže da želi imati djecu.

Možda te zanima... Pismo mužu prije nego postane tata: 'Svijet će se promijeniti' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.