Trudnoća Trudnica 21. svibnja 2013.

Teta Nada za sretnu trudnoću i dojenačku dob

Teta Nada - predstavljanje
Foto: Slavko Miđor/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U udruzi Teta Nada trudnicama i dojiljama pomažu stručnjaci iz područja ginekologije, pedijatrije, psihologije, nutricionizma i tjelovježbe

Udruga Teta Nada, čije je osnivanje inicirala Vedrana Likan, organizacija je koja će kroz redovita predavanja, radionice u malim grupama te kroz telefonsku i e-mail komunikaciju, pružiti trudnicama i majkama stručnu i praktičnu podršku tijekom trudnoće i razdoblja dojenaštva, na područjima ginekologije, pedijatrije i psihologije te zdravlja tijela i duha kroz tjelovježbu, zdravu prehranu i life-coaching.

"Godinama radim s trudnicama, slušam njihove dileme i pitanja i odgovaram na njih, a strahova, dilema i pitanja ima puno. Žao mi je što ranije nije bilo nečeg sličnog ovoj udruzi, gdje bi se one mogle obratiti, postaviti pitanja i riješiti sve dileme", rekla je jedna od osnivačica Udruge, Nada Klarić, čiji su rad, predanost i iskustvo bili inspiracija za osnivanje Udruge Teta Nada.

Nada Klarić jedna je od najiskusnijih medicinskih sestara primaljskog smjera u Hrvatskoj s 20 godina radnog iskustva u rađaoni, dječjoj sobi i babinjači. Deset godina bila je glavna sestra na ginekološkom ultrazvuku, a uz bogato radno iskustvo vezano za bolnicu Sv. Duh, završila je i tečaj za savjetnicu za dojenje.

Podrška dojiljama i mladim majkama

"Još davne 1994. godine pokrenula sam tečaj za trudnice, ali sada sam shvatila da bi trebalo obuhvatiti sva područja, i ginekologiju, pedijatriju, psihologiju, savjete o zdravom životu... Jer kad jednom dođe dijete, bračnom paru mijenja se život sto posto, i oni moraju imati prilike s nekim porazgovarati, imati nekoga kome se mogu obratiti. U postporođajno i dojenačko doba nastaje masa problema i prepreka za dojenje, a rodiljama tada treba dodatna pomoć", kaže Nada Klarić.

"Kad sam krenula pohađati tečaj za savjetnicu za dojenje, čula sam da u Zagrebu samo 16 posto majki doji do otprilike 6. mjeseca, i to me užasnulo. Tada mi se rodila ideja za ovo i razmišljala sam kako sve to ujediniti i majkama dati podršku. Najteža su prva dva tjedna od izlaska iz rodilišta, dok majka psihički ne stane na noge, dok se ne upozna s djetetom, a tada se javljaju i problemi s dojenjem. Sam početak dojenja za neke nije lagan, dok nekome savršeno ide od početka", objasnila je.

"Ideja ove udruge je da pristupamo trudnicama, bračnim parovima, budućim majkama što više individualno, baš zato što su svaka trudnica i bračni par priča za sebe i imaju svoja pitanja i svoje probleme. Majke koje prvi put rode nesigurne su kad dođu doma s bebom, dobiju jednu veliku odgovornost i nisu sigurne u sebe, a mi smo tu da im pomognemo", kaže Nada.

Osobni pristup svakom pacijentu

Povodom predstavljanja rada Udruge Teta Nada, iskusna ginekologinja prof.dr.sc. Višnja Latin održala je predavanje na temu "Zdrava trudnica".

"Žene koje idu na preglede u bolnice imaju premalo kontakta s liječnikom, sve se svodi na jedan pregled u kojem se kaže je li sve u redu, mora li mirovati ili ne i tu prestaje daljnja komunikacija. Liječnici nemaju vremena, imaju puno pacijenata, pa smo htjeli produljiti tu komunikaciju i stalan kontakt, da budemo na raspolaganju svima kojima je to potrebno. Pokušat ćemo trudnicama objasniti probleme koji ih muče i odgovoriti na njihova pitanja. Što god trudnicu tišti, mi smo tu da joj pomognemo da to riješi", rekla je prof. dr. sc. Višnja Latin.

U stručnom timu organizacije su brojni poznati i priznati stručnjaci, poput psihologinje i psihoterapeutkinje prof. Zore Subotić, nutricionistice Mirjane Tonković i poznate life-coach trenerice Tatjane Divjak. U dijelu ginekologije, porodništva i pedijatrije, ključni ljudi su prof.dr.sc. Višnja Latin i dr. Milan Stanojević.

"Iznimno je važno da je i partner u svemu prisutan od početka. Par zajedno očekuje dijete i zajedno će biti roditelji pa je jako važno da je i tata uključen u sve", rekao je dr. Milan Stanojević, pedijatar i pročelnik Neonatološkog odjela bolnice Sveti Duh.

Ambasadorica Udruge Teta Nada za 2013. godinu je glumica i prvakinja drame HNK Olga Pakalović koja je na predstavljanju rada Udruge rekla: "Mislim da je ta intimna ljudska podrška iz prve ruke jako važna i meni to jako pomaže. Ova lijepa ženska energija podsjeća me da je sve tako prirodno i normalno, a tako se zapravo i osjećam kroz cijelu trudnoću".

Stručna predavanja, radionice i podrška

Članovi Udruge Teta Nada za godišnju članarinu od 900 kuna imat će različite pogodnosti, poput sudjelovanja na stručnim predavanjima dva do tri puta mjesečno, koja će održavati vrhunski stručnjaci na području ginekologije, porodništva, pedijatrije, psihologije, umijeća življenja, nutricionizma i zdrave prehrane, tjelovježbe. Radionice za trudnice, majke i roditelje, individualno ili kroz rad u malim grupama bit će organizirane po tromjesečjima trudnoće i uključivat će organizirane obilaske rodilišta, demonstracije poroda, informacije o metodama poroda te praktično savjetovanje i podršku od trenutka kada beba i majka dođu kući do prvog pregleda kod pedijatra, kao i odgovore na pitanja zašto i kako dojiti.

Udruga Teta Nada će putem telefona 060 455 455 i stalne e-mail podrške biti na raspolaganju svim trudnicama i dojiljama s praktičnim savjetima i uputama, a dodatno, temeljem članske iskaznice, svi članovi će moći ostvariti pogodnosti i popuste na specijalističke preglede i pretrage, kao i na individualno savjetovanje kod stručnjaka koji stoje iza Udruge Teta Nada. Dodatno, kod "Prijatelja i partnera Tete Nade", poput Planetopije ili Bio&Bio trgovina, članovi će ostvarivati popuste na proizvode za trudnice, dojilje i bebe. Program predavanja, programa, radionica te sve o pogodnostima može se saznati na www.TetaNada.hr ili na 060 455 455. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.