Roditelji Sretna mama 13. svibnja 2019.

Puna plaća na rodiljnom, roditeljima besplatno dopunsko osiguranje, rad od kuće...

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U dokumentu se predlaže i da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života

Nacionalna demografska strategija revitalizacije Republike Hrvatske na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka, a koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, gotova je barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu, piše Večernji list

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života. 

Možda te zanima... Demografske mjere: Što najviše treba roditeljima u Hrvatskoj? Roditelji

To je u skladu i s Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je usvojio Europski parlament i koja obvezuje sve države EU da roditeljima omoguće fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće, a očevima minimalni plaćeni dopust od 10 dana nakon rođenja djeteta, ističe dnevnik. 

Povratak na posao: Skraćeno radno vrijeme dobro je za mamu i dijete

Besplatno dopunsko osiguranje trebali bi imati svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina, a građani kvalitetnu zdravstvenu skrb u cijeloj zemlji. Predlažu se i mjere za prenatalnu skrb, povećanje broja rodilišta sa statusom prijatelj majke i djeteta, u ruralnim i teže dostupnim područjima osnivanje savjetovališta u ambulantama, naknadu plaće za teže bolesnog člana obitelji, navodi Večernji list.

Možda te zanima... Promjene u zakonima: Što je novo za roditelje u 2019. godini? Roditelji

Dodaju i da rad dječjih vrtića mora biti usklađen s potrebama zaposlenih roditelja i osiguran boravak djece u vrtiću cijelu godinu pa treba povećati broj odgojitelja. Obitelji s djecom treba porezno rasteretiti i zaštititi od financijskog rizika. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.