Roditelji Sretna mama 15. ožujka 2016.

Sretna mama je najbolja mama

žena, šalica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako određena doza stresa nikada neće napustiti naš um i tijelo, pozitivnim planiranjem i odvajanjem vremena za sebe, usrećit ćete sebe i vaše dijete. Započnite dan malim jutarnjim ritualom kako bi bili spremni na sve male nesavršenosti koje vam dan donosi, ali i velike dnevne pobjede!

Stres roditeljstva je sveprisutan u nama kao jedinkama koje na sebi imaju odgovornost prema zdravom i uspješnom razvoju, često ne samo jedne, male osobe. Iako određena doza stresa nikada neće napustiti naš um i tijelo, ono što možemo napraviti za sebe i svoju djecu je kompenzirati stres, na taj način ga umanjiti i uspješno prolaziti kroz dan znajući da smo napravili najbolje što znamo i možemo.

Iako ga redovito svrstavamo na ljestvicu loših emotivnih stanja, od stresa možemo naučiti jako puno te ga brzo i jednostavno preobraziti u jedno kvalitetno stanje roditeljske budnosti. 

Odredite prioritete i smanjite očekivanja

Jedna od najvećih pogrešaka u koje kao majke strmoglavce ulijećemo bez kompromisa je osjećaj da moramo raditi baš sve. Ne moramo. A još je važnije prihvatiti da ne možemo. Potrebno je odrediti koliko toga i što možemo samostalno rješavati, i oko čega bi nam dobro došla pomoć.

Kada slažete svoju listu prioriteta pobrinite se da doista odredite ono što i želite obavljati samostalno, i što je to oko čega bi se mogao "pozabaviti" netko drugi. S druge strane, osim što slažete prioritete, smanjite svoja očekivanja. 

Žene koje su prije dolaska bebe bile izvrsno organizirane, češće će biti podložne stresu nakon poroda. Ako je sve bilo savršeno tempirano u vrijeme prije djece, može biti poprilično zahtjevno razumjeti da bebe i djeca imaju svoj raspored, i da ćete biti prisiljeni spustiti ljestvicu svojih očekivanja.

Ne morate svaki dan prati rublje, pustite neka se košara za rublje napuni do vrha prije nego krenete selektirati što ćete ubaciti u perilicu. Peglanje isto tako nije životno važna aktivnost, a prašina koja se skupila od jučer do danas, zapravo nije prašina, ostavite to za sutra. Naučite se tolerirati nešto veću količinu "nereda" nego ste to činili ranije. Zapravo, dajte tom neredu drugo ime. Nije to toliko teško, zar ne?

Postavite realne ciljeve

Rasporedi prije i poslije dolaska bebe zapravo nemaju nikakve veze jedan s drugim, stoga nema niti razloga da pokušavate vratiti sve na staro. U takvim slučajevima možete se osjećati samo lošije, a vaš cilj je upravo suprotan. Zašto biste se udaljavali od svog cilja? Postavljanje ljestvice previsoko, obično rezultira osjećajem neuspješnosti, što odmah zatim umanjuje osjećaj vaše vrijednosti i kvalitete. A sve samo zbog nezgodno postavljenog cilja. U ovome trenutku, realan doseg je taj da se, recimo, jednom dnevno uspijete istuširati u toploj vodi.

Ako ne možete zaspati dok djeca spavaju, odaberite drugi oblik odmora, uzmite knjigu koju ćete započeti čitati i budite ponovno realni u svom cilju, pa neka on bude da ćete dnevno pročitati stranicu ili poglavlje u pauzama koje imate u bebinom vremenu za kratki spavanac. 

Malim navikama postići ćete velike promjene. Ne morate se u pauzama dok beba spava hvatati suđa i štednjaka. Važno je uvesti svakodnevne rituale kojima odvajate vrijeme za sebe. Nikada nemojte zanemariti vaše potrebe, koliko god skromne bile. 
Odmorite, na ovaj ili onaj način. Širom otvorite oči svakog jutra i prepoznajte trenutke koji su rezervirani samo za vas! To je beskompromisno važnije od čistih tanjura.

Iskoristi jutro svaki dan: Klikni svako jutro za priče koje te pokreću i bude kraljicu u tebi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.