Roditelji Sretna mama 30. lipnja 2016.

Potresne priče djevojčica-majki diljem svijeta

childmothers.org
Foto: Facebook/childmothers.org
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na svijetu godišnje oko dva milijuna djevojčica rodi prije nego navrši 15 godina. Nevladine organizacije pokrenule su projekt #cildmother kako bi upozorili na probleme s kojima se ove djevojčice suočavaju

Svake godine oko dva milijuna djevojčica rode dijete prije nego navrše 15. godina. Mlade djevojke u najvećem su riziku od komplikacija u trudnoći i na porodu. Često su nevidljive u statistici i isključene iz razvojnih inicijativa. Nevladina organizacija Plan internationalUNFPA (United Nations Population Fund) pokrenuli su projekt #childmothers kako bi upozorili na ovaj problem i pomogli mladim majkama. Donosimo vam dvije priče.

'Nisam znala kako zatrudniš'

Mlada mama Mulenga ima 14 godina i ima kći Felicity staru 5. tjedana. Živi u udaljenom selu u Zambiji s roditeljima, očevom drugom ženom i deset braće i sestara. Išla je u školu i htjela je postati liječnica dok nije otkrila da je trudna.

"Nisam znala kako zatrudniš i nisam znala da sam ja trudna. Nismo učili o tim stvarima u školi. Moja majka mi je rekla da ne izgledam dobro", ispričala je Mulenga dodajući da se prije nego je imala bebu igrala i išla gdje i kad hoće. Sad kad ima bebu ne može se više igrati. "Nadam se da ću se moći vratiti u školu kad beba navrši šest mjeseci. Upozorit ću svoju kći kad naraste da ne ide s dječacima."

'Zaljubila sam se i ostala trudna'

Janet ima 15 godina i sina Manuela starog šest mjeseci. Živi sa svojim dečkom i svekrvom i svekrom u nasilnom susjedstvu u velikom gradu u Kolumbiji. Upoznala je dečka u školi, zaljubila se i ostala trudna

"Sad sam ponovno krenula u školu. Idem u deveti razred, a vikendom pohađam tečaj za kozmetičarku. Želim postati profesionalni stilist i imati svoj kozmetički salon kako bi mogla pružiti sve svom sinu. Za mene, nije tako teško učiti i biti majka u isto vrijeme jer imam podršku obitelji", rekla je Janet dodajući kako ima mnogo djevojaka kojima obitelj ne može pomoći jer su im roditelji preminuli.

Pogledajte ostale priče i sve o vrijenom projektu na njihovoj web stranici ili Facebooku-u

Every year, an estimated two million girls give birth before they turn 15. Young girls face the greatest risk of...

Posted by childmothers.org on Sunday, 15 May 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.