Roditelji Sretna mama 09. travnja 2015.

'Prvo dijete rodila sam sa 17, a sada u tridesetoj želim treće'

sanja bogdanović korisnica
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka dvoje djece Sanja Bogdanović ispričala nam je kako je bilo roditi dijete sa 17 godina, kako su suprug i ona spojili ljubav i posao te kako ne odustaje od trećeg djeteta, makar ne uspijeva zatrudnjeti već godinu dana

Društvena mreža Klokanice okuplja roditelje, buduće roditelje i one koji to žele postati. Korisnici objavljuju fotografije, statuse, pomažu jedni drugima savjetima, a jedna od najaktivnijih je i mama Sanja Bogdanović.

Trudna u srednjoj školi

Majka je dvoje djece, dječaka Renata koji ima 12 godina i djevojčice Mihaele od 8 godina. Prva trudnoća dogodila se slučajno kad je imala samo 16 godina i još je išla u 3. razred gimnazije. "Kad je obitelj saznala da sam trudna bili su iznenađeni, da ne kažem šokirani i zabrinuti. Muževi i moji roditelji čak su napravili raspored tko će i kada biti s nama preko dana i noći, kad dođe beba", priča 29-godišnja Sanja.

Pustili su ih da uživaju u planiranju, no kad je došla doma s bebom jasno im je rekla da preko noći ne treba nitko dolaziti i da će sve moći sami. "Bili su malo skeptični, ali ne krivim ih uopće. Do jučer smo bili njihova mala djeca, a sada smo i sami postali roditelji." I uspjeli su sve sami, Sanja je i izvanredno završila srednju školu sa svojim razredom.

Porodi za poželjeti

Oba poroda su prošla bez problema, bez dripa, rezanja i šivanja. "Boljelo je, naravno, ali kad znaš što sve dobiješ nakon te silne boli – isplati se. Ja sam samo čekala da prođe porod i da napokon vidim svoje dvije mrve." Mama Sanja kaže da ju je, kad je prvi put ugledala svoje bebice, obuzeo prekrasan osjećaj koji se riječima ne može opisati.

sanja bogdanović korisnica | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Problema s dojenjem nije bilo, ali su im zato grčići stvarali probleme. U točno određeno vrijeme počinjali su plakati, kao i prestajali. "S prvim djetetom je bilo nešto teže jer nismo znali kako spriječiti grčeve. Onda je moja mama saznala za jedan biljni čaj. Kad sam ga krenula piti, sve tegobe su nestale", objašnjava Sanja.

Priznaje da se kao roditelj najteže nosila s prvim danima djece u vrtiću. "Oboje su krenuli s navršenih godinu dana u vrtić. Srce mi se slamalo, ali nisam smjela pokazati emocije pred njima."

'Nakon druge trudnoće upisali smo fakultete'

Kako su postali mladi roditelji, Sanja kaže da se puno toga promijenilo "preko noći". "Moram biti iskrena, ništa nam nije nedostajalo. I prije smo bili 'samotnjaci' koji su dovoljni sami sebi, samo smo sada bili veći za jednog člana. Djeca su nas samo još više zbližila i spoznali smo prave vrijednosti u životu." Nakon drugog djeteta čak su upisali i fakultete.

Sanja i suprug vlasnici su obrta za trgovinu i školovanje psa, pa svo slobodno vrijeme provode u prirodi sa djecom i psima. Kaže da djeca većinom biraju odredište i psa kojeg žele povesti. "Nama je posao ljubav, a ljubav su djeca i posao."

sanja bogdanović korisnica | Author: Privatni album Foto: Privatni album

U odgoju su im najvažniji iskrenost, ljubav i razgovor umjesto svađe. "Često se zna dogoditi da oboje žele istu stvar u isto vrijeme, a to nije moguće. Ali našli smo rješenje. Za stvari koje dijele, napravili su  raspored korištenja kojeg se trebaju pridržavati."

'Ne odustajemo od treće bebe'

Nakon drugog poroda, mama Sanja je rekla: "Sad sam gotova s rađanjem. Imamo dvoje djece i to je taman." Djeca su odrastala, a u njoj se iz godine u godinu povećavala želja za još jednom bebom. Opisala je osjećaj kad je sama sebi na glas priznala da želi još jednu, treću bebicu: "Kao da vidite da je to ono baš za vas, da ste baš sad spremni i da vam još samo to nedostaje." Nedugo zatim se uključila na društvenu mrežu Klokanice iz potrebe za novim prijateljstvima s majkama istih želja i iskustava.

"Na žalost, već 15 mjeseci se trudimo ali bez većeg pomaka. No, ne odustajemo i vjerujem da će sve doći na svoje mjesto u pravo vrijeme", kaže Sanja.

Pridružite se i vi roditeljima na društvenoj mreži Klokanici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.