Roditelji Sretna mama 13. svibnja 2021.

Postala majka s 53 godine, otkrila sve prednosti i izazove kasnog majčinstva

Trudnoća + 35
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U današnje vrijeme žene se radi karijere i životnih okolnosti, sve kasnije odlučuju za trudnoću. Jedna je žena otkrila kako je to imati bebu u pedesetima...

Majčinstvo u starijoj dobi ima prednosti u vidu iskustva i emocionalne spremnosti, ali sa sobom može nositi i niz komplikacija i određene zdravstvene rizike i za majku i za dijete. No, danas se sve više žena odlučuje na majčinstvo i u kasnijoj životnoj dobi.

Brojne poznate i slavne osobe postale su majke u četrdesetima; Nicole Kidman, priznala je da je dobila kćer u 43. godini preko surogat majke, a pjevačica Mariah Carey je u 41. godini dobila blizance putem izvantjelesne oplodnje.  U klubu slavnih majki starijih od 40 su i Halle Berry koja je rodila s 47,  Kelly Preston i Janet Jackson koja je rodila s čak 50 godina. Nijedna od njih nije govorila o tome kako su u tim godinama uspjele zatrudnjeti.

Možda te zanima... Šest razloga zašto je dobro biti 'starija' mama Trudnoća

Trudnoća u kasnijoj životnoj dobi i dalje je tabu tema

Trudnoća u kasnijoj životnoj dobi za mnoge je tabu tema, a jedna je majka Carolyn Aronson odlučila podijeliti vlastito iskustvo za Today i otkriti kako je to postati mama u dobi u kojoj vaše poznanice postaju bake. Carolyn se šokirala prošle godine kada je otkrila da je trudna u 53. godini, a u veljači 2021. je rodila zdravu djevojčicu. Kada su doznali za trudnoću, ona i njezin suprug Jeff Aronson osjećali su šok i nevjericu, ali i veliku radost  pri pomisli će u njihovu obitelj stići beba.

"Toliko je sjajnih stvari kada u nešto starijoj dobi imate djecu. Razina iskustva je toliko visoka, razina zrelosti je još viša i mislim da žene sa svakim desetljećem postaju sve bolje i bolje", rekla je Carolyn. 

Možda te zanima... 8 stvari koje živciraju trudnice starije od 35: Znam koliko ću biti stara kad moje dijete bude punoljetno Trudnoća

Više iskustva i samopouzdanja...

Kako kaže, u odnosu na vrijeme kada je prvi put postala mama, sada ima puno više samopouzdanja, zna kako postupati s novorođenčetom, a uz to je i financijski osigurana. "Mnogo ste spremniji, imate više iskustva i mislim da za ženu nema ništa bolje od toga da se zapravo može smiriti i brinuti o svojoj bebi", rekla je.

Aronson kaže da je četvero starije djece trebalo neko vrijeme da se prilagode činjenici da imaju bebu u kući, ali sada kada je beba Aliya stara 3 mjeseca, postalo im je ugodnije brinuti o svojoj maloj sestri i zadivljeni su njenom osobnošću. "Oni u ovom trenutku ne žele biti njezine mame i tate. Misle da je slatka, ali očito su, u ovoj fazi, izuzetno fokusirani na vlastiti život, što je i očekivano", kaže Aronson.

Osim toga, Carolyn je rekla da su suprug i ona naprosto zaljubljeni u svoju kćer."Njeno srednje ime je Dream jer je ona zaista naš ostvareni san", kazala je sretna majka. 

Trudnoća bez komplikacija

Novopečenu mamu je iznenadilo i to koliko joj je trudnoća bila lagana. Dobila je manje od pet kilograma te se vrlo brzo vratila svakodnevnom životu, iako je imala carski rez.

 "Mislim da sam zapravo jača nego kad sam rodila svoju drugu kćer prije 14 godina", objasnila je: "Zrelija sam i u ovoj fazi svog života donosim bolje odluke. Znam da sam ono što jedem. Znam da je održavanje zdravlja, uzimanje vitamina i održavanje aktivnosti važan dio sljedećih 50 godina mog života", zaključila je. 

Možda te zanima... Imam 42 godine i trudna sam: Koje misli mi prolaze kroz glavu? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.