Roditelji Sretna mama 08. lipnja 2013.

Obiteljska idila poznate glumice

Ines Bojanić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinstvo je vrhunac ženskog odrastanja, smatra glumica Ines Bojanić, koja nam je otkrila kako izgleda njezin život na selu u okolici Zagreba, sa suprugom i dvoje djece

Glumica Ines Bojanić, koja je od početka 2013. i umjetnička ravnateljica Scene Gorica, sa suprugom i dvoje djece, 4-godišnjom Katjom i 2-godišnjim Martinom, živi u obiteljskoj kući u mjestu Odra, u blizini Velike Gorice. Kad priča o svojoj ulici u kojoj se djeca slobodno igraju s vršnjacima, velikoj okućnici s malim voćnjakom i vrtom, psu i mački o kojima se i djeca pomalo brinu, sve to zvuči kao prava obiteljska idila, gotovo nevjerojatna za suvremeno, urbano okruženje.

Vikendi rezervirani za druženje s djecom

"Mislim da bi idealno bilo da cijela šira obitelj živi zajedno pa da i kada mama ili tata nekamo odu, o djetetu brinu baka, djed ili prabaka. Suprug i ja radimo pa tijekom radnog vremena o Martinu brine teta čuvalica, a Katja ide u vrtić. Vikendima smo ipak uvijek zajedno i često idemo na izlete, u toplice, na ekoimanja, zimi na klizanje ili skijanje", kaže Ines koja smatra da je roditeljstvo najteži posao na svijetu ako čovjek u to da cijelog sebe.

"S druge strane", dodaje, "tek sada vidim da bez djece nema smisla i da sve drugo nije stvarno imalo smisla. Tu su najveće veselje, ali i brige i strahovi. Ništa ne može toliko ražalostiti niti usrećiti kao majčinstvo. Sada mislim da je to vrhunac ženskog odrastanja, no možda s godinama otkrijem i neki novi vrhunac."

Ines Bojanić | Author: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Dječji sukobi su poput borbi malih lavova

O svojoj djeci priča s oduševljenjem:"Obožavam Katju jer je prva i bila je jako željena, ali se i Martin, čiji nas je dolazak iznenadio, brzo izborio za put do mog srca. Otkad se on i Katja mogu zajedno igrati, otkrila sam kako je to biti mama bez stalne obaveze da pazim na dijete i zabavljam ga."

Pitali smo Ines kako je Katja podnijela dolazak novog člana u obitelj i kako se sada slaže s bratom.

"Iako smo puno pričali o braci dok sam još bila trudna, Martinovo rođenje je Katji bio šok, kada je vidjela da u maminom i tatinom životu uz nju postoji još netko koga vole. No ona je jako razumna i brzo je prihvatila dijeljenje i skrb o bratu u skladu sa svojom dobi. Uvijek je bila s nama, uključili smo je u brigu o Martinu, čak i dok je bila malo nespretna s njim. Nije bila uskraćena za sudjelovanje u tom novom životu i čim je dobila ono što je trebala, nije bilo problema. Danas se puno zajedno igraju, a među njima, naravno, postoji i rivalstvo. Slično kao što se bore lavići, tako i oni vježbaju kako se izboriti za sebe. Bolje da se to događa među braćom i sestrama, dok mi brinemo o njima, nego na cesti", smatra Ines.

Slušajte sebe, a ne tuđe savjete

Ines je inače sklona svemu prirodnom i zdravom i ekološki je osviještena, a očito vrlo savjesno pristupa i svojoj majčinskoj ulozi. "Kako djeca rastu, vidim da imam apsolutnu obavezu dati im smjernice prema njihovim individualnim interesima i pokušati ih odgajati bez očekivanja. To je jedna od najvećih borbi i nešto što se vježba svaki dan. Majčinstvo je svakodnevno preispitivanje svojih stavova, dogmi, pravila ponašanja, vježbanje života s djetetom. Najviše mi je žao što sam u određenim situacijama slušala savjete drugih, a ne svoje majčinske instinkte", kaže.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.