Roditelji Sretna mama 28. kolovoza 2015.

Koja su prava majke nakon raskida izvanbračne zajednice?

obitelj roditelji dijete razvod svađa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koji su koraci kod prekida izvanbračne zajednice, o čemu ovisi iznos uzdržavanja djeteta te tko ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, odgovara Jadranka Alač, dipl.iur.

Trenutno se vodim kao zaposlena u suprugovoj firmi i zajedničko dijete je na mojoj poreznoj kartici. Imam li u slučaju sporazumnog otkaza ikakva socijalna prava? Živimo zajedno unazad dvije i pol godine i imamo zajedničko dijete od 10 mjeseci, s tim da smo u vezi prije zajedničkog života bili dvije godine. U slučaju da dođe do raskida izvanbračne zajednice koje su moje mogućnosti, moja prava? S nama žive i djeca iz njegovog prvog braka i on je dosta stariji od mene. Postoji li ikakva mogućnost da centar ili sud malu bebu dodijele roditelju koji je situiraniji nego majci koja nema posao, ali ga traži i nije joj problem raditi bilo što. Može li onda roditelj koji ima 60 godina može dobiti na skrb malo dijete? Što se tiče smještaja, vratila bih se roditeljima.

1. Pravo na novčanu naknadu nema nezaposlena osoba kojoj je radni odnos prestao: 

  • zbog toga što je isti otkazala, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca
  • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, osim kada je sporazum o prestanku radnog odnosa sklopljen na prijedlog poslodavca, a u slučaju kolektivnog zbrinjavanja viška radnika prema posebnom propisu 
  • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada
  • redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze, odnosno službene dužnosti
  • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca                               

U vašem slučaju, radilo bi se o pisanom sporazumu, dakle u tom slučaju ne biste ispunjavali uvjete za novčanu naknadu za nezaposlene ukoliko se nakon otkaza prijavite Zavodu za zapošljavanje. Glede otpremnine, otkaznog roka i drugih socijalnih prava, trebala bih izvršiti uvid u vaš ugovor o radu da bih vam mogla konkretnije odgovoriti na to pitanje, posebno iz razloga što ste trenutno pretpostavljam na porodiljnom dopustu, budući je dijete dobi od 10 mjeseci. 

2. U slučaju da se odlučite za prekid izvanbračne zajednice, potrebno je kod nadležnog Općinskog suda pokrenuti izvanparnični postupak radi donošenja odluke o tome s kojim će roditeljem živjeti vaše zajedničko malodobno dijete. Taj se postupak pokreće prijedlogom u kojem predlagatelj treba navesti prijedlog s kojim će roditeljem živjeti dijete, na koji način i u koji terminima će se viđati s drugim roditeljem, te se u ovom slučaju donosi i privremena odluka o mjesečnom iznosu uzdržavanja. 

Pravni vodič za samohrane majke

Iznos uzdržavanja se inače utvrđuje u parničnom postupku koji ima uslijediti nakon završetka izvanparničnog postupka. Sud će povodom tog prijedloga u izvanparničnom postupku zatražiti stručno mišljenje nadležnog Centra za socijalnu skrb, te nakon provedenog postupka i saslušanja stranaka kod Centra i na sudskom ročištu, donijeti odluku koja je u najboljem interesu djeteta. Kad se radi o tako malom djetetu, ukoliko je majka po svim svojim osobnim karakteristikama roditelj koji skrbi za dijete i brine se o njegovim interesima, Sud ima uobičajenu praksu odlučiti da dijete živi s majkom, a oca viđa u terminima prema dogovoru stranaka, odnosno u terminima koje odredi Sud rješenjem.

Nakon završetka izvanparničnog postupka, potrebno je da roditelj s kojim živi dijete u ime malodobnog djeteta koje će biti tužitelj u tom parničnom postupku, kod suda tužbom pokrene postupak radi utvrđenja mjesečnih iznosa uzdržavanja (alimentacije). U tom postupku stranke su dužne dostaviti podatke o svojoj imovini i primanjima, te se saslušavaju i pred raspravnim sucem radi utvrđenja kolika bi alimentacija bila adekvatna  za dijete te dobi, a s obzirom na njegove potrebe i primanja oba roditelja. 

Ima li samohrana majka pravo na socijalnu pomoć?

Uobičajeni iznos uzdržavanja za dijete predškolske dobi kreće se od 1.000-1.500 kn mjesečno, ovisno o primanjima roditelja, posebno onog roditelja s kojim dijete ne živi. Bez obzira na činjenicu da vi eventualno ne biste bili zaposleni u vrijeme postupka povjeravanja djeteta jednom od roditelja, Sud neće cijeniti samo tu činjenicu, već će uzeti u obzir i sve ostale okolnosti, prvenstveno vašu brigu o djetetu, način kako se s njim odnosite, kako se postavljate u odnosu između djeteta i njegovog oca, a svakako i činjenicu da aktivno tražite zaposlenje da biste mogli i financijski što bolje skrbiti o djetetu.

Osobno smatram da bi bilo dobro, ukoliko između vas i partnera ima spornih pitanja glede povjeravanja djeteta, alimentacije ili viđanja, angažirati odvjetnika radi zastupanja vas i djeteta u gore navedenim postupcima, a iznos prema Tarifi o odvjetničkim naknadama propisuje jednokratni fiksni iznos naknade za obiteljske postupke, te iznosi 2.000,00 kn po postupku više sudska pristojba koja iznosi 400,00 kn u izvanparničnom postupku radi odlučivanja o tome s kojim roditeljem će živjeti dijete, dok je parnični postupak u kojem je maloljetno dijete tužitelj za utvrđenje alimentacije oslobođen pristojbe. Ako je odvjetnik u sustavu PDV-a, na iznos od 2.000,00 kn ide još 25%.

To znači da bi cjelokupni odvjetnički trošak za oba postupka iznosio 4.000,00 kn + pdv (ako je odvjetnik u sustavu pdv-a) + 400 kn sudske pristojbe. Ako niste u mogućnosti platiti odvjetnika, a ipak smatrate da ne možete sami adekvatno zaštiti svoja i djetetova prava, možete se obratiti na email adresu: besplatna.pravna.pomoc@pravosudje.hr na kojoj ćete dobiti sve potrebne informacije o uvjetima koje trebate zadovoljavati da bi Vam se dodijelio odvjetnik koji će bez naknade zastupati vas i dijete u navedenim postupcima. Inače se sve informacije o besplatnoj pravnoj pomoći nalaze na web stranici Ministarstva pravosuđa.

obitelj roditelji dijete razvod svađa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Osim gore navedenih prava, ukoliko ste vi i vaš partner za vrijeme zajednice radom stekli imovinu koja se smatra bračnom stečevinom, a ne uspijete se izvansudski dogovoriti o podjeli takve imovine, možete pokrenuti i parnični postupak radi ostvarenja svojih imovinskih prava na tako stečenoj imovini. 

U svakom slučaju, ako ste već donijeli konačnu odluku o prekidu izvanbračne zajednice, nadam se da ćete s vašim partnerom sva sporna pitanja riješiti sporazumno i da ćete što lakše proći kroz taj težak dio vašeg života. Sporazumni razvod braka ili okončanje izvanbračne zajednice svakako je u najboljem interesu kako za partnere, tako i za dijete, a ujedno je i jeftiniji jer ako nema spora između vas o bitnim pitanjima, možete postupke odraditi i bez odvjetničke pomoći. Najvažnije je ukoliko ipak ima spornih pitanja, rješavati ih samo između vas, bez uplitanja djeteta ili još gore, manipulirajući istim za vrijeme pregovora ili nakon raskida zajednice.

Razvod roditelja mijenja dječji svijet

Jedno je vaš odnos s partnerom, a nešto sasvim drugo odnos vašeg djeteta s njegovim ocem. Nemojte se ustručavati potražiti i stručnu pomoć psihijatra ili psihologa za vas i dijete jer iako se ponekad čini da razvod teče sasvim bez problema, radi se o vrlo osjetljivoj obiteljskoj situaciji koja bez iznimke ostavi traga i na djeci i na roditeljima. Ipak, ako ste sigurni u svoju odluku, može biti i vrijedno iskustvo iz kojeg možete izaći kao zrelija i potpunija osoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.