Roditelji Sretna mama 05. ožujka 2019.

Kako odgojiti kompetentno dijete novog doba?

Foto: promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odgojiti sposobno i cjelovito dijete s kompetencijama za cijeli život, tema je kojom će se baviti treća konferencija Mliječni zub: Kompetencije djeteta novog doba, namijenjena roditeljima i odgojiteljima djece predškolske dobi

Edukativna konferencija Mliječni zub, čija je misija sažeta u sloganu Odgajati znanjem i srcem, ovog proljeća ulazi u svoje treće izdanje. Nakon dviju iznimno uspješnih i posjećenih konferencija održanih prošle godine, koje su pokazale kako roditeljstvo i odgoj djece u prvim godinama života postaje sve važnija društvena tema, treći Mliječni zub održat će se 8. i 9. ožujka 2019. u Zagrebu, u konferencijskom centru Kraš Auditorium. Glavna tema nove konferencije je kako poticati odgoj sposobnog, cjelovitog i kompetentnog djeteta u današnjem vremenu, kako u obitelji, tako i u vrtićima.

Prvi Mliječni zub, održan u proljeće 2018. u Zagrebu je predstavio vodeća imena europske i regionalne pedagogije, autore i roditelje, kao što su Jesper Juul, Ranko Rajović, Iben Sandahl i ostali. Iskustvena i stručna predavanja, interaktivne radionice, okrugli stolovi i organizirano čuvanje djece samo je dio onoga što je gotovo 400 sudionika imalo priliku doživjeti u dva dana u zagrebačkom kongresnom centru Forum. Druga, jesenska konferencija, održana sredinom studenog 2018. bavila se prepoznavanjem i poticanjem razvoja darovite i talentirane djece. U jedinstvenom prostoru Kaptol Boutique Cinema publika je uživala u brojnim predavanjima, a posebno je zanimanje izazvao razgovor s obitelji Smiljanić s troje darovite djece, kao i projekcija igranog filma Gifted na kraju konferencije.

Možda te zanima... Jesper Juul: Kako djeci reći 'Ne' i ostali savjeti za roditelje Vrtić

Koje su glavne kompetencije male djece i kako ih razviti?

Dijete je osobnost već od rođenja i treba ga ozbiljno shvaćati i poštovati. Djetinjstvo nije samo pripremna faza za budući život, već je životno razdoblje koje ima svoje vrijednosti i svoju kulturu. Uspješnost djeteta u obavljanju određenih aktivnosti određuje splet više različitih kompetencija. Upravo iz tih razloga konferenciju ćemo posvetiti razvoju kompetencija koje u ranoj dobi predstavljaju okosnicu razvoja svih ostalih, a osobito razvoju samopoštovanja, samopouzdanja i pozitivne slike djeteta o sebi. Kroz različite vrste izlaganja, predavanja i radionica obuhvatit će se osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje - komunikacija na materinskome jeziku, komunikacija na stranim jezicima, matematička kompetencija i osnovne kompetencije u prirodoslovlju, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativnost i poduzetnost i kulturna svijest i izražavanje.

Godi Keller, poznati norveški pedagog, Waldorfski učitelj i autor, širom Europe održava Škole za roditelje. Njegova predavanja puna su emocija, topline i životnog iskustva, koje je stekao godinama radeći s obiteljima. Postoje li neke vještine i sposobnosti koje djeca trebaju razviti i mimo onih zacrtanih u odgojno obrazovnim programima, vještine za život? Godi Keller u svom zagrebačkom predavanju, u subotu 9. ožujka, govorit će baš o tim životnim kompetencijama - kvalitetama poput povjerenja, samopoštovanja, znatiželje i snage volje. Nakon inspirativnog predavanja, održat će interaktivnu radionicu za roditelje, o uvijek aktualnoj temi – postavljanju (i kršenju) granica. Kako usmjeriti svoje dijete, ali ne narušiti njegov integritet; kako ga voditi kroz život, ali poštujući njegove odabire – samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti iskusni pedagog i peterostruki djed.

Možda te zanima... Danski odgoj djece: Zašto je toliko popularan u svijetu? Vrtić

Poznato je kako skandinavske obitelji i odgojitelji već od najranije dobi djecu ostavljaju spavati na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete. Polaskom u vrtić i školu boravak na otvorenom u prirodi dobiva još više na važnosti, kada se s djecom ciljano provode razne aktivnosti učenja kroz igru. Možemo li u Hrvatskoj nešto naučiti iz primjera nordijskih zemalja, čut ćemo na predavanju švedske profesorice i odgojiteljice Laile Gustavsson, uz mnoštvo praktičnih primjera kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u prirodi kao mjestu za igru i učenje. 

 | Author: promo Foto: promo

Kako vidimo našu djecu?

Kako odrasla osoba pristupa svojoj ulozi odgojitelja djeteta, bilo kao roditelj ili pedagog, ovisi o njegovoj predodžbi djeteta. Slika djeteta u očima odrasle osobe predstavlja njegov doživljaj o tome što je djetinjstvo i kako bi djeca trebala živjeti svoj život. Kao takvi, odrasli će imati stavove o tome što je "normalno" za dijete, uključujući ono što se od njih očekuje i kako bi trebali provoditi svoje vrijeme. Profesorica Verity Campbell-Barr s britanskog Sveučilišta u Plymouthu, predstavit će zanimljivo istraživanje o tome kako vrtićki odgojitelji u šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, vide djecu s kojom rade i kako ta slika utječe na njihov odnos i rezultate koje postižu.

Uz šest interaktivnih radionica na temu različitih kompetencija djece, na konferenciji Mliječni zub u subotu 9. ožujka održat će se okrugli stol i tribina sa zanimljivim gostima. Bruno Šimleša, sociolog i popularni autor, na okruglom stolu nazvanom „Kompetencije potrebne za život“ razgovarat će s uspješnim pojedincima i roditeljima – dr. Zoranom Bahtijarevićem iz Klinike za dječje bolesti, psihologinjom i glazbenicom Majom Vučić te Manuelom Šola, narađivanom poduzetnicom. Iz vlastitog životnog i roditeljskog iskustva otkrit će koje sposobnosti i vještine smatraju prijeko potrebnim za uspjeh u životu, a koje su i sami poticali kod vlastite djece.

Možda te zanima... Poznati domaći roditelji otkrivaju kako odgajaju djecu Roditelji

Konferencija će završiti tribinom „Gdje su granice dječje slobode?“, koju će također moderirati Bruno Šimleša. Uz uvodne riječi dječje psihologinje Tanje Sever i pedagoginje Tanje Pap, u interaktivnom razgovoru glavnu će riječ imati publika. Odgovorni roditelji širom svijeta pitaju se kako odabrati ispravne odgojne postupke, dati li djetetu slobodu i u kojoj mjeri ili ga kontrolirati. Pravo je umijeće znati razlikovati potrebe od želja, emocionalnu podršku od emocionalne ucjene, razvoj  odgovornosti, a ne poslušnosti djeteta te u skladu s tim svojom autentičnošću, poštujući vlastite osobne granice i integritet, stvarati uvjete za rast i razvoj djeteta.

Mliječni zub je „kids friendly event“ koji tijekom cjelodnevnog programa u subotu 9. ožujka osigurava boravak djece u igraonici, gdje će se održati i dvije radionice za djecu Relax Kids 4All te čitalački kutak Školske knjige i Hrvatskog čitateljskog društva. Dječju igraonicu oprema Babycenter, službena voda konferencije je Jana voda s porukom, sponzor pauza za kavu i domaćin konferencije je Kraš, a konferenciju podržavaju i Nivea te Biorela. Stručni pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje. 

Možda te zanima... Epidemija popustljivog odgoja: Roditelji, preuzmite odgovornost! Vrtić

Više informacija o programu i cijenama ulaznica možete naći na web stranici Mliječni zub.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.