Roditelji Sretna mama 01. listopada 2024.

Kako biti roditelj kojeg dijete treba u svakoj fazi odrastanja

Foto: Pexsels/Andrea Piacquadio
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo je jedan od najtežih poslova i ne dolazi s nikakvim priručnikom. Sasvim je normalno brinuti se radiš li sve dobro. Zapravo, sama činjenica da se trudiš poboljšati svoje vještine roditeljstva već je znak da radiš dobar posao.

Dobra vijest je da nam djeca neprestano daju natuknice o tome što im je potrebno. Naučiti kako ih dešifrirati je već izazov!

Evo nekoliko savjeta kako biti roditelj koji je djetetu potreban u svakoj fazi njegovog odrastanja:

1. Prihvati interese svog djeteta

Pokazujući zanimanje za ono što je važno tvojem djetetu, gradiš dublji odnos s njim. Ova pažnja pokazuje da si prisutna i angažirana, a razumijevanje njihovih interesa omogućit će ti da postaneš roditelj koji mu zaista treba.

2. Slušaj kada dijete govori

Umjesto da odmah uskačeš s kritikama ili savjetima, slušaj svoje dijete bez osuđivanja. Ovo stvara otvoren kanal komunikacije, a dijete će se osjećati slobodno da ti se obrati sljedeći put kada ima problem.

3. Sagledaj probleme iz njihove perspektive

Pokušaj razumjeti kako tvoje dijete vidi situacije, jer ćeš tako bolje interpretirati njegove potrebe i ponašanje. Tvoje razumijevanje pomoći će ti da im pružiš podršku na pravi način.

4. Pokaži empatiju

Bez obzira koliko mali ili beznačajni problemi tvojeg djeteta izgledali, važno je da njihove brige shvatiš ozbiljno. Empatija ti pomaže da razumiješ razloge iza njihovih osjećanja, što ti omogućava da pružiš podršku koja im je potrebna.

5. Prihvati činjenicu da dijete nema tvoje životno iskustvo

Dijete nema tvoju mudrost, pa im je potrebna pomoć da razviju svoje razumijevanje života. Prihvaćajući njihove granice, možeš ih voditi i pomoći im da rastu i razvijaju se u zdrave, sretne osobe.

Čak i kada su bebe, djeca pokazuju što im treba kroz različite signale. Kako odrastaju, ti signali postaju kompleksniji i teži za tumačenje. Iako direktna pitanja poput „Kako si?” često neće donijeti mnogo informacija, nemoj brinuti — normalno je da je ponekad teško shvatiti što djetetu treba, prenosi Yourtango

Djeca često šalju kontradiktorne signale — danas će tražiti tvoju pomoć, a sutra odbijati da o tome razgovarati. Kao roditelj, tvoja uloga je da balansiraš između davanja prostora i podrške.

Biti roditelj nije lak zadatak. Čak i ako se maksimalno trudiš, nećeš uvijek uspjeti, ali to je u redu! Ako nastaviš raditi na tome, na kraju ćeš shvatiti razliku koju roditeljstvo čini u životu tvojeg djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.