Trudnoća Trudnica 15. svibnja 2017.

Zašto se u trudnoći pojavljuju kvržice oko bradavica?

grudi trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na areoli koja okružuje bradavicu, nalaze se male izbočine ili 'grbice', Montgomeryjeve žlijezde koje su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnoga sekreta sa svrhom zaštite bradavice i areole, objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman

Zanima me mogu li se Montgomeryjeve kvržice pojaviti ako nisam trudna? 

Za pojašnjenje značenja i uloge Montgomeryjevih žlijezda prvo nekoliko osnovnih podataka o građi dojke. Areola je tamni, pigmentirani dio kože dojke koji okružuje bradavicu. Na njoj su male izbočine ili  "grbice", Montgomeryjeve žlijezde koje su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnoga sekreta sa svrhom zaštite bradavice i areole. Uloga ovih žlijezda poglavito dolazi do izražaja tijekom dojenja, kada njihov sekret pomaže da se spriječi sušenje, pucanje i infekcija ovih struktura (bradavice i aerole) tijekom dojenja.

Možda te zanima... 7 čudnih promjena u trudnoći koje nisi očekivala Trudnoća

Žlijezde očvrsnu kad je hladno, kao i bradavica, a postanu istaknutije tijekom trudnoće i dojenja. Dakle, radi se o žlijezdama koje su normalno prisutne u strukturi dojke svake žene, a postanu jače vidljive i naglašenije tijekom trudnoće i dojenja kada dolazi do izražaja njihova primarna funkcija. Budući da su izgled i veličina ovih žlijezda individualani, čitateljici koja je uočila da se ove žlijezde "sada pojavljuju" savjetujem da se javi na pregled liječniku da se točno utvrdi o čemu se radi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.