Roditelji Sretna mama 09. listopada 2024.

5 praktičnih savjeta: Kako uspješno balansirati majčinstvo i svakodnevne obaveze

Foto: Freepik/Canva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako upravljanje vremenom ne dolazi prirodno svima, postoje brojni alati i tehnike koje ti mogu pomoći da organiziraš svoj dan i stvoriš više vremena za ono što je najvažnije – trenutke s obitelji.

Biti mama jedna je od najljepših, ali i najzahtjevnijih životnih uloga. Često se čini kao da dan nema dovoljno sati – između posla, kućanskih obaveza, brige o djeci, obiteljskih aktivnosti i, ako imate sreće, malo vremena za sebe. Multitasking je svakodnevica: priprema doručka dok istovremeno tražiš djetetovu izgubljenu čarapu i odgovaraš na poslovni e-mail. Taj osjećaj stalne žurbe i nedostatka vremena može biti iscrpljujući. No, postoji nada! Iako upravljanje vremenom ne dolazi prirodno svima, postoje brojni alati i tehnike koje ti mogu pomoći da organiziraš svoj dan i stvoriš više vremena za ono što je najvažnije – trenutke s obitelji.

stres Možda te zanima... Mame nisu prirodno bolje u obavljanju više zadataka - jednostavno nemaju izbora Roditelji

1. Planiranje unaprijed 

Zamisli jutro bez trčanja po kući tražeći izgubljeni ruksak ili djetetove cipele! Ključ svega leži u planiranju unaprijed. Večer prije odvoji nekoliko minuta kako bi organizirala sutrašnji dan. Naravno, ovaj savjet može zvučati kao da je „lakše reći nego učiniti“, ali planiranje je proces i najteže je napraviti prvi korak. Počni s malim koracima – pripremi odjeću za sljedeći dan navečer, napravi jednostavan popis zadataka ili isplaniraj barem jedan obrok unaprijed. Razmisli o korištenju aplikacija za organizaciju ili klasičnih samoljepljivih papirića – odaberi opciju koja ti najbolje odgovara. S vremenom će postati prirodnije i omogućit će ti da polako preuzmeš kontrolu nad svakodnevnim obavezama.

2. Nauči postavite prioritete

Kao mame, vaše vrijeme je dragocjeno i nije svaka aktivnost jednako važna. Ovdje dolazi do izražaja vještina postavljanja prioriteta – umjesto da se zatrpavaš beskonačnim popisom obaveza, odvoji važno od nevažnog. Usredotoči se na ono što možeš učiniti danas. Ne opterećuj se zadacima za sutra ili sljedeći tjedan. I zapamti – nije tvoje dužnost reći „da“ na sve. Ponekad je najbolje odbiti dodatne obaveze kako b sačuvala energiju za ono što je doista važno.

@themrspedersen Time management for moms who run businesses #mompreneur #mompreneurs #mumpreneur #mombusinessowner #busymommy #timemanagementtips ♬ original sound - Rachel Pedersen | Social Media

3. Uspostavi rutinu i drži se nje

Djeca vole rutinu – ona im daje osjećaj sigurnosti i predvidljivosti. No, rutina nije korisna samo za njih, već i za tebe. Ustajanje, doručak, odlazak u vrtić ili školu, večernje kupanje – kada ove aktivnosti postanu dio uobičajenog rasporeda, svakodnevni život postaje manje stresan. Naravno, ne moraš biti rob rutine, ali postavljanje osnovnih smjernica kroz dan može ti pomoći da se oslobodite za druge važne zadatke.

Možda te zanima... Najteži posao na svijetu: Savršena fotografija pokazuje kako mame stignu sve Roditelji

4. Razbij velike zadatke na manje korake

Kada pogledaš cijeli popis obaveza, može se činiti da je nemoguće sve stići. Rješenje? Razbijanje velikih zadataka na manje, lakše korake. Primjerice, umjesto da planiraš generalno čišćenje cijele kuće, podijeli ga po prostorijama tijekom tjedna. Ili, ako radiš na projektu, postavi male, izvedive ciljeve za svaki dan. Na taj način postižeš osjećaj postignuća, a velike stvari više ne izgledaju tako nesavladivo.

5. Delegiraj, delegiraj, delegiraj

Jedna od najvažnijih lekcija koje svaka mama treba naučiti jest da ne moraš sve raditi sama. Uključi partnera, djecu ili članove obitelji u svakodnevne zadatke. Čak i mališani mogu sudjelovati – od slaganja igračaka do jednostavnih kućanskih poslova. Nemoj se ustručavati tražiti pomoć kada ti je potrebna. Uloga mame ne podrazumijeva iscrpljivanje do krajnjih granica – ona podrazumijeva mudro korištenje resursa, a pomoć je jedan od njih.

Možda te zanima... 6 stvari u kojima sam postala jako brza otkad imam djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.