Ljeto znači više druženja, više užine... i puno više plastike, šećera i kemikalija koje se uvuku u dječju svakodnevicu. Jedna pedijatrica odlučila je reći “ne” trima stvarima koje više ne želi vidjeti u svojoj kuhinji i objasnila zašto biste možda i vi trebali razmisliti o istome.
Ljeto je napokon tu, djeca su doma, frižider je pod opsadom, a kuhinja je opet najprometnije mjesto u kući. No jesi li se ikada zapitala koliko zapravo toksina može završiti u tanjurima tvojim mališana, i to ne samo iz hrane?
Pedijatrica dr. Manasa Mantravadi otkrila je tri stvari koje je potpuno izbacila iz svoje kuhinje, posebno tijekom toplijih mjeseci i savjetuje i drugim roditeljima da učine isto. Jer, kako kaže, djeca nisu "samo mali odrasli".
Djeca su osjetljivija na toksine nego odrasli
"Zbog načina na koji djeca rastu, dišu, jedu i ponašaju se, osjetljivija su na štetne tvari", kaže dr. Mantravadi. Njihov mozak, hormonski sustav, pluća, imunitet i probava još se razvijaju što ih čini ranjivijima na kemikalije koje remete prirodne procese u tijelu.
Najveći problem je što se mnogi toksini, poput olova ili mikroplastike, talože u tijelu i imaju dugoročne posljedice, od problema s metabolizmom i hormonalnim poremećajima, do povećanog rizika za ADHD, astmu i neke vrste raka kasnije u životu.
Visoke temperature i plastika jednostavno ne idu zajedno
Zamisli ovo: vruća plastika u ostavi, čaše i bočice na suncu, grickalice u pakiranjima, agresivna sredstva za čišćenje... sve to stvara dodatni rizik ljeti. Zato dr. Mantravadi savjetuje da izbjegavaš sljedeće tri stvari:
1. Plastične vrećice, pribor i posuđe koje dolazi u doticaj s vrućom hranom
Toplina potiče ispuštanje mikroplastike i kemikalija poput BPA ili ftalata u hranu i piće. Pedijatrica savjetuje korištenje nehrđajućeg čelika ili stakla, koji su sigurni, dugotrajni i ne ispuštaju štetne tvari.
2. Jaka kemijska sredstva za čišćenje
Umjesto toga koristi domaće alternative na bazi sode bikarbone i octa, koje su nježne prema okolišu i sigurnije za djecu.
3. “Dječji” snackovi puni šećera i aditiva
Samo zato što na pakiranju piše “za djecu”, ne znači da je proizvod zdrav. Ultra-prerađeni snackovi mogu stvoriti loše prehrambene navike koje se zadrže i u odrasloj dobi.
Roditelji su prvi uzor
"Roditelji su prvi učitelji prehrane i zdravlja, ne kroz predavanja, nego kroz vlastiti primjer", kaže dr. Mantravadi. I baš zato vjeruje da male promjene u svakodnevici mogu dugoročno zaštititi zdravlje djece, piše New York Post.