Roditelji 04. listopada 2024.

Ne želi vidjeti svoje jedino unuče zato što ga je kći 'ucijenila' da se mora cijepiti protiv hripavca

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad dobiješ prvo unuče, jedva čekaš da ga možeš vidjeti i dat ćeš sve od sebe da to bude čim prije. No, neki ipak ne prelaze preko nekih svojih „pravila“ bez obzira na sve.

Poseban je osjećaj postati roditelj. To je ono vrijeme kad ti se cijeli život okrene naopačke i to su oni osjećaji koji se ne mogu riječima opisati. A onda sličan osjećaj doživiš i puno kasnije u životu, ako imaš sreće, kad postaneš baka ili djed. Uzbuđenje, ljubav, nalet emocija i kako bi mladi rekli „jedvačekanje“ da upoznaš to stvorenje. Ništa te ne može spriječiti.

Možda te zanima... Potresan video: Mama pokazala opasne posljedice hripavca Beba

Ili može? Obiteljske nesuglasice nisu neka novost, ali čak i one najgore se nekad u takvim trenutcima prekriže i zaborave. Međutim, nekad je taj jaz predubok da bi se olako premostio. A nekad se taj jaz stvori u sasvim krivom trenutku i zbog sasvim krivog razloga.

Jedna je žena na Redditu potražila mišljenje o svojoj situaciji, koja nije baš svakidašnja. Naime, kad je rodila, došlo je do velike svađe s njezinim ocem, odnosno djedom njezinog djeteta do te mjere da je djed rekao da neće vidjeti dijete. A uzrok tome bilo je – cijepljenje.

Naime, novopečena mama zahtijevala je da svi koji posjete njezino novorođenče budu cijepljeni protiv hripavca. Njezin je otac to – odbio, a ona zapravo nije niti znala o čemu se radi i zašto se tata nije pojavio.

„Pozvala sam svoju obitelj da nas posjete, ali sam naglasila da moraju biti cijepljeni protiv hripavca“, prepričala je mama, te pojasnila da je u njezinoj zemlji standard imati to cjepivo ako ste u blizini beba mlađih od šest tjedana. Kad su posjetitelji stigli, bila je sretna, ali nije joj bilo jasno zašto nema tate.

„Posjetili su me svi osim mog tate“, rekla je. „U više navrata sam mu rekla da bih voljela da me posjeti ako primi cjepivo.“

Nakon što je prošlo prvih šest tjedana, a otac se nije javio, mama je pokušala ponovno ga pozvati, te je naglasila da sada više nije potrebno da bude cijepljen, te da bi voljela da ih posjeti.

„Svaki put je samo pročitao poruke, ali nikada nije odgovorio. Kad je dijete bilo staro oko 10 tjedana, pojavio sam se u njegovoj kući da vidim zašto nema odgovora.“

My dad refuses to meet his only grandchild because of a vaccine
byu/Abyssal866 inMommit

Tatin razlog ju je, malo je reći, šokirao.

„Kao razlog je naveo to što sam ga očito ucjenjivala govoreći da ne može posjetiti bebu ako ne dobije cjepivo”, rekla je. „Istaknula sam mu da nas čak ni nakon šest tjedana nije posjetio. Rekao je da je mislio da ću ga samo ucijeniti nečim drugim i zato nije gubio vrijeme.“

Iako joj je njegovo razmišljanje bilo zbunjujuće, ponovila je da bi voljela da ih posjeti.

„Prije nego što sam otišla, rekla sam mu: ‘Tata, još jednom, jako bih voljela da dođeš upoznati svog jedinog unuka. Nitko drugi ti neće podariti unuke'“, ispričala je, istaknuvši da mu je ona jedino dijete. Tata se našalio se da bi mogao imati još 50 djece negdje u blizini, ali nije komentirao posjet.

„Od tada je prošlo skoro šest tjedana, od njega ni glasa. Tako sam frustrirana jer mi je pružao veliku podršku tijekom moje trudnoće i mislila sam da se veseli upoznati svog unuka, ali činjenica da je cjepivo bilo dovoljno da ga odvrati od susreta s njim tjera me na pomisao da on nikada nije ni želio doći.“

Inače, hripavac je vrlo opasan (pa čak može biti i smrtonosan) za bebe, a one mogu dobiti cjepivo protiv hripavca tek kad navrše dva mjeseca.

Komentatori su bili velikom većinom na strani mame, ističući da ona čini to da bi zaštitila bebu, te da tata vjerojatno ima neki drugi problem koji ga muči. Ipak, neki su isticali da cjepiva mogu biti opasna za starije ljude, pa da na neki način mora shvatiti tatu.

Nama se čini da je istina negdje na sredini, naravno, i da se to moglo nekako ipak izgladiti…

Možda te zanima... Hripavac je najopasniji za novorođenčad, a HZJZ poziva trudnice na cijepljenje Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.