Beba 30. studenoga 2023.

Hripavac je najopasniji za novorođenčad, a HZJZ poziva trudnice na cijepljenje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatsku je zahvatila prava mala epidemija hripavca, a stručnjaci kažu da ne pamte da su brojke zaraženih bile ovoliko visoke. No, najugroženiji su oni najmanji…

Posljednjih tjedana o hripavcu se priča više nego ikad, a posljednjih dana ta je priča još aktualnija, i to ne bez razloga. Hripavac je, mogli bismo reći, poharao Hrvatsku, ali posebno zagrebačko područje. Na testiranje se čeka u redovima satima, a nedavno se pokazalo da je svaka treća testirana osoba pozitivna. U redovima su uglavnom djeca i mladi, a do kojih je granica to sve došlo najbolje se vidi po tom što nas to sve skupa tako podsjeća na nedavnu situaciju s Covidom, pa se od posljednjeg dana u studenom planira i drive-in testiranje.

Možda te zanima... HZJZ zaprimio 534 prijava hripavca, takvo povećanje nije zabilježeno zadnjih 30 godina Vrtić

Dok od hripavca mogu oboljeti svi, pa čak i cijepljeni, posebno u slučaju da je prošlo previše vremena od cijepljenja, najugroženiji su ipak oni najmlađi, odnosno novorođenčad. Karakterističan „magareći“ kašalj nije ugodan, ali za odrasle ne predstavlja opasnost uz propisane antibiotike. No, za novorođenčad hripavac može biti puno opasniji. Upravo je zato Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao krajem listopada sve trudnice da se cijepe protiv hripavca.

Cijepljenje trudnica

Iako se kod nas ovo dosad nije prakticiralo, to cjepivo preporuča se trudnicama u velikom broju europskih zemalja, pa se tamo trudnice već godinama gotovo u pravilu cijepe. Budući da su majke cijepljene posljednji put u djetinjstvu, njihova IgG protutijela više se ne mogu prenijeti kroz posteljicu na novorođenče, pa se cjepivom čini upravo to. Na taj način je novorođenče zaštićeno nakon što se rodi. Trudnice se mogu cijepiti u drugom i trećem tromjesečju, i to jednom dozom cjepiva, prema rasporedu navedenom ovdje.

Upravo zbog ovakve situacije jutros je u programu emisije Dobro jutro govorio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić. Istaknuo je kako zaštita od hripavca nakon cijepljenja ne traje vječno, nego u prosjeku desetak godina. Češće se javlja kod djece, najviše zbog načina druženja u većim grupama.

„Imamo 530 prijavljenih slučajeva, ali je zaraženih puno više, no stariji se zaraze u manjem broju,“ rekao je Kolarić, te pojasnio: „Kada krenemo sa sezonom grijanja, normalno je za ovo doba godine da ima hripavca i COVID-a. Karakteristično za hripavac je da napadaji kašlja stvaraju osjećaj nedostatka zraka i na kraju kašlja bude uzdah. Rijetko kad hripavac prelazi u upalu pluća.“

Drive-in testiranje

Stručnjaci pretpostavljaju da je uzrok za ovakav porast hripavca osjetljivost zbog tri godine provedene djelomično u izolaciji zbog Covida, a dodatni je razlog to što je procijepljenost pala zbog nepovjerenja. Dr. Kolarić najavio je i testiranje iz automobila u od 31. studenog, te je istaknuo:

„Od 1100 zaraženih nema nikoga u bolnicama, nema ozbiljno bolesnih i nema teške kliničke slike te ga liječimo antibioticima, a oni koji imaju dojenčad trebaju biti pažljiviji.“

Testiranje se u Zagrebu može obaviti ispred zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na adresi u Rockefellerovoj 12, uz uputnicu liječnika opće prakse ili pedijatra, a sve detalje potražite ovdje

Možda te zanima... Cjepiva protiv hripavca i gripe sigurna su u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.