Ako si u potrazi za slasticom koja će uljepšati tvoj blagdanski stol, na pravom si mjestu! Donosimo recept za kuglof u kojem će uživati cijela obitelj, a posebno najmlađi...
Kuglof je jedan od onih brzinski kolača s kojim ne možeš pogriješiti. Lagan je i sočan, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat neće izostati, garantiramo!
Osim što je ukusan, izuzetno je fotogeničan, a i djeca ga obožavaju! Ako želiš, možeš ga preliti čokoladnom glazurom: rastopi 150 g tamne čokolade u 75 ml slatkog vrhnja. Prelij preko ohlađenog kuglofa pa pričekaj još pola sata prije rezanja. U slučaju da ne želiš čekati ni minutu duže, ohlađeni kuglof pospi šećerom u prahu i serviraj uz tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda.
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 300 g šećera
- 60 g kakaa
- 6 žlica tople vode
- 350 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 velikih jaja
- 60 ml mlijeka
Priprema:
- Prosij brašno sa praškom za pecivo i soli.
- U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
- Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
- U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
- Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
- U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
- Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
- Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.
Uživajte!