Roditelji 02. prosinca 2021.

Mijenjaju li se prijateljstva kada postanemo roditelji?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci su objasnili zašto i kako se mijenjaju prijateljski odnosi kada ljudi postanu roditelji.

Dolaskom bebe u obitelj sve se mijenja. Događaju se mnoge neobične i čudesne stvari u našim životima. No, ono što mnoge novopečene roditelje iznenadi je da ponekad odnosi s najbližima mogu patiti zbog tog velikog događaja u našem životu.

Sigurno ćeš prije dolaska bebe razmišljati o tome da će se tvoj odnos s partnerom mijenjati, ali malo tko razmišlja da se neke promjene mogu dogoditi i u odnosima s prijateljima nakon što dobiješ bebu. Prije nego što za to okriviš hormone i pretpostaviš da je sve u tvojoj glavi, imaj na umu da se to ne događa samo tebi. Stručnjaci za Romper objašnjavaju kako i zašto se prijateljski odnosi mijenjaju kada osoba postane roditelj.

Možda te zanima... Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta? Beba

Radi se o uobičajenim promjenama

"Za očekivati ​​je da će se prijateljstva promijeniti, jer je sve to dio razvoja osobe", poručuje Beverley Andre, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja. "Vi postajete roditelj, a vaš prijatelj postaje prijatelj osobe koja postaje roditelj, a to nije uvijek lako. Bit će potrebno mnogo strpljenja jer je to ozbiljan proces učenja."

Ovo su neki od mogućih razloga što se prijateljstva mijenjaju nakon rođenja djeteta:

Tvoja prijateljica se možda bori s neplodnošću

Zasigurno želiš da ti i tvoja prijateljica budete doživotni prijatelji, no važno je shvatiti da poneka prijateljstva nisu "za zauvijek". "Kad dobiješ bebu, ulaziš u potpuno novi svijet; neki od tvojih  prijatelja će ići dalje s tobom, a neki neće", kaže Chloe Ballatore, stručnjakinja za odnose i komunikaciju.  "Često će se povući žene koje ne mogu imati ili ne žele imati djecu." Ponekad može biti jednostavno previše bolno gledati njihovu prijateljicu kako uživa u novom životu i bebi, a iako bi mogli biti sretni zbog vas, to može uzrokovati hlađenje prijateljskog odnosa.

Tvoji prijatelji ti možda žele dati prostora

Možda se tvoja prijateljica udaljila ne da bi se distancirala, već da bi ti jednostavno dala prostora koji ti je potreban da se prilagodiš svom novom životu i majčinstvu. Ipak, čak i ako imaju najbolje namjere, povlačenje kako se ne bi osjećali pod pritiskom (ali bez objašnjenja zašto), može prouzrokovati teške osjećaje.

Evo što možeš poduzeti da ponovno učvrstiš prijateljski odnos:

Prilagodi vlastita očekivanja

Promjena je, kako kažu, jedina konstanta u životu. Ipak, teško je kada se to dogodi u prijateljstvu. "Započni promatrati tu promjenu iz svoje perspektive", kaže dr. LaToya S. Gilmore, licencirana profesionalna savjetnica.  "Promjena ne mora nužno značiti da je sve izgubljeno, to je jednostavno pokazatelj da su stvari drugačije i da treba napraviti prilagodbe." A budući da je promjena uvijek neizbježna, trebala bi barem pokušati biti otvorena za prihvaćanje tranzicije.

Pronađi vrijeme za sebe i prijatelje

Iako je roditeljstvo često kaotično i preostaje nam veoma malo slobodnog vremena, uvijek je važno pronaći barem malo vremena i za prijatelje. To ne znači da se moraš ispričavati prijateljima zbog nedostatka vremena ili zbog provođenje vremena sa svojom bebom i prilagođavanja novom načinu života. Svaki pravi prijatelj će to razumjeti. Ipak, ne bi bilo loše s vremenom pokušati uklopiti neko druženje koje ne uključuje tvoje dijete, kad to bude moguće.

Što god da je razlog, osjećaj da se prijatelji udaljavaju, dok proživljavaš neke od najposebnijih trenutaka u životu, može biti bolan. Prije nego što dopustiš da razdvojenost trajno naruši vaše prijateljstvo, pokušaj prvo porazgovarati. Ni ove promjene ne moraju biti loše i možda pronađeš neki novi način funkcioniranja koji će ti se s vremenom pokazati kao nova razina odnosa koji ćeš prigrliti lakše nego što ti se u tom trenutku čini. 

Možda te zanima... Istraživanje: Mame bi trebale izlaziti s prijateljicama dvaput tjedno radi boljeg zdravlja! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.