Roditelji 20. rujna 2024.

Mama nevoljko priznala: 'Mrzim organizirati dječje rođendane! Nerealna očekivanja mi stvaraju tjeskobu“

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođendani su omiljeni dani u životu nape djece! I to je sasvim normalno. S druge strane, normalno je da nama roditeljima to nisu nužno baš omiljeni dani…

Kako se bliži rođendan bilo kojeg od naše djece, u nama nužno raste nemir. Nije to onaj nemir koji bi nas izbacio iz cipela ili slično, nego nemir zbog silnih usklađivanja, organizacije, želje da sve prođe kako treba, a kod nekih i nelagode zbog prevelikog društva. Zapravo, nije baš da volimo priređivati i organizirati dječje rođendane, zar ne?

Možda te zanima... Mama je odlučna: 'Roditelji koji očekuju alkohol na dječjim proslavama trebaju potražiti pomoć!' Roditelji

Tu su nam uvelike pomogle igraonice, ma koliko ih ne-voljeli. Dođeš, platiš, ne slušaš, ne gledaš, a sve se samo od sebe odradi. No, to nije nešto što si svatko može priuštiti. Proslava rođendana u igraonicama je nešto što mnogima predstavlja prevelik financijski zalogaj, posebno ako imaju više djece. I tada su nam opcije sužene – na onaj starinski način.

Jedna je mama, spisateljica Ashley Ziegler, za portal Scarymommy priznala jednu veliku istinu: mrzi organizirati proslave rođendana. Evo, što je o tom napisala:

„Svaki aspekt organiziranja rođendana uzrokuje mi tjeskobu. Sve je to jednostavno previše. Toliko je sitnica koje treba uzeti u obzir i sklona sam paziti na sve detalje. I onda, naravno, tu je novac. Voljela bih reći da me ne diraju nerealna očekivanja društvenih medija o dječjim rođendanima, ali to nije istina. Tako da na kraju stavljam iracionalan pritisak na sebe da pokušam stvoriti događaj 'dostojan Instagrama'.

Njezina kći će, naime, uskoro slaviti svoj osmi rođendan, a već nekoliko mjeseci ranije počela je govoriti o tome kakvu zabavu želi imati. Naravno, kao i svako dijete, jedva čeka svoj rođendan i obožava ga slaviti, ali i iskreno uživa u planiranju proslave. Za razliku od mame.

„Osim njezine rođendanske zabave za prvi rođendan, uspjela sam održati sve Evine rođendane izvan kuće jer sam shvatila da je planiranje i organiziranje tako lakše. Jedne smo godine iznajmili paviljon u parku, druge je godine odvela dvije prijateljice na manikuru i pizzu, a prošle smo godine pokrenuli privatni tečaj likovnog u našem gradskom umjetničkom centru. U svim tim situacijama zabava je bila dio događaja, a kao dodatni bonus, nisam morala temeljito čistiti svoj dom u pripremi za događaj.“

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ove je godine, međutim, Eva poželjela organizirati zabavu kod kuće s temom – Squishmallow. To je cijeloj priči dalo dodatni sloj opterećenja. Mama joj je predložila nekoliko drugih ideja za zabavu, ali Eva nije odustajala. Zatim je mama otišla na Pinterest da pronađe neke ideje, ali se ubrzo obeshrabrila i odustala.

„Zašto se čini da drugi roditelji mogu tako besprijekorno isplanirati i organizirati zabave za svoju djecu? Što mi nedostaje?“ pitala se Ashley. A onda je nazvala mamu, malo joj 'cmizdrila' kao svaka druga kćer, a mama je pristala doći u pomoć.

Pored stresa zbog organizacije, Ashley je rekla da je važna stvar i činjenica da je ona introvert i da joj nije ugodno ćaskati s roditeljima od kojih neke jedva poznaje. Ali možda je najveća stvar koja ju muči je hoće li događaj ispuniti Evina očekivanja.

Sigurni smo da mnoge mame dijele upravo ove osjećaje. I da su ti osjećaji sasvim u redu i normalni… Priznala je ono što svi mislimo:

„Jako volim svoju kćer i po mom mišljenju uvijek je vrijedna slavlja. Samo bih voljela da imam tu tajnu super-moć za rođendanske zabave koju, čini se, ima toliko drugih roditelja, da bih mogao uživati ​​u njezinim zabavama umjesto da razmišljam o njima.“

Eh, da, ovo nam je svima na popisu…

Možda te zanima... Mama: 'Možemo li prestati pozivati cijeli razred na rođendan?!' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.