Roditelji Kolumne roditelja 12. ožujka 2021.

12. tjedan: Izluđuje me pojačani osjet mirisa

nos miris
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne bi bilo toliko strašno da je njuh jedini problem, ali kad vam se uz to se pojača i sluh, e pa onda stvarno treba velika kontrola ukućana da vas ne izbace. U prvoj trudnoći zbog pojačanog sluha (koji mi je i inače u životu bio oštar), morali su dolaziti iz toplinske stanice ugrađivati prigušivače na radijatore jer mi je smetala buka cijevi od grijanja. Nakon poroda, naravno, više tu buku nisam ni čula

Polako se približavam i tom fenomenalnom 12. tjednu kada ću malo odahnuti i krenuti opuštenije u drugo tromjesečje. Mučnina nemam i moram priznati da se izvrsno osjećam.

Neki sam se dan jako iznenadila. Zapela sam u liftu i istog mi se trena počelo vrtjeti u glavi. Mislila sam da ću se onesvijestiti. Minuta i pol u mojoj su glavi trajale pola sata. Nikad se nisam bojala malog i zatvorenog prostora. Pretpostavljam da je i to jedan od simptoma trudnoće. No, ja se i dalje vozim liftom jer ne želim da me strah u tome sputava.

Pitam se jesam li ikada u životu toliko redovito čistila frižider i to tako detaljno. Osjet mirisa mi se toliko pojačao da ne znam koga više izluđujem, sebe ili okolinu. Ali, moram se pohvaliti, bolje se kontroliram nego u prvoj trudnoći. U prvoj sam izludila muža i ostale jer nisam bila svjesna da je pojačani osjet mirisa jedan od simptoma u trudnoći.

Ljudi me pitaju zašto ne idem na čuvanje trudnoće? Pa jesu li oni ludi? Na poslu sjedim i radim, a po kući rintam kao manijak jer mi sve ima neugodan miris. Stalno nešto čistim, perem samo da ubijem te mirise koje, eto, nitko osim mene ni ne osjeti. Znam da je to priprema organizma za bebu. Toliko će se njuh pojačati da svaka majka žmirećki po mirisu od desetak beba može bez problema nanjušiti svoju.

Ne bi bilo toliko strašno da je njuh jedini problem, ali kad vam se uz to se pojača i sluh, e pa onda stvarno treba velika kontrola ukućana da vas ne izbace. U prvoj trudnoći zbog pojačanog sluha (koji mi je i inače u životu bio oštar), morali su dolaziti iz toplinske stanice ugrađivati prigušivače na radijatore jer mi je smetala buka cijevi od grijanja. Nakon poroda, naravno, više tu buku nisam ni čula. Ali su me zato tada u toplani svi znali.

Danas me ne smeta buka radijatora, ali me smeta perilica rublja novih susjeda koji ju pale iza ponoći i stavljaju na najjaču centrifugu. Trpim već mjesec dana samo zato da ne ponovim svoje ludorije iz prve trudnoće, ali susjedi sve kasnije pale tu mašinu. Neki dan su je upalili u pola dva u noći. Potrudit ću se ne reagirati, ali bez brige, saznat ćete ako mi pukne film.

Inače nisam neka zahtjevna trudnica. Ne vjerujem u želje i prohtjeve. Svatko od nas se barem jednom u devet mjeseci, i ako nije trudan, nečega zaželi, zar ne? A ne prihvaćam da netko mora skakati oko mene i donositi mi što mi padne napamet samo zato što sam trudna.

Zapravo, morala bih pitati muža jesam li napisala istinu. Možda mi je nešto promaklo pa sam uvjerena kako sam fina i smirena, a u biti stalno nešto zahtijevam.

Htjela sam zapravo napisati da, ako trudnica ima jaku potrebu za određenom namirnicom, znači da joj nedostaje određenog vitamina kojeg ima u toj namirnici. Primjerice, često čujemo kako trudnice polude za fast foodom. Odgovor leži u željezu. Meso je izvor željeza i zato ih to vuče.

Ja imam u zadnje vrijeme veliku potrebu za jogurtima, sirevima i ostalim mliječnim proizvodima - znači da mi nedostaje kalcija.Tako da, drage buduće mame, kada osjetite snažnu želju za nekom namirnicom, samo istražite koji vam vitamin nedostaje i poradite na njegovu unosu.

A možete i zamoliti vaše ukućane da vam ih pomognu nabaviti :)  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.