02. lipnja 2013.

Vegetacije

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Adenoidne vegetacije su limfni organi, poput limfnih čvorova, koji se nalaze u dnu nosnih šupljina. One omogućuju, poput krajnika, određenu zaštitu protiv mikroba (virusa ili bakterija), koji lako prodiru u organizam kroz nos ili grlo.

U dojenčeta, koje je neizbježno izloženo klicama i virusima taj prirodni obrambeni mehanizam može biti naročito jak, što izaziva povećanje rasta vegetacija. One ometaju prolaz zraka kroz nos i prisiljavaju dijete da diše na usta i govori "kroz nos".

Upala vegetacija, nazvana adenoiditis, može zatvoriti Eustahijevu cijev (koja povezuje srednje uho s nosnom šupljinom), i uzrokovati serozni otitis, koji može biti kroničan ili se ponavljati. Taj otitis može se razviti u gnojni ili dovesti do slabljenja sluha (nagluhost).

Ako se uzimanje lijekova pokaže nedostatnim za izlječenje adenoitisa, liječnik će predložiti kirurško odstranjivanje vegetacija (adenoidektomiju). Ona može i ne mora biti povezana s drenažom bubnjišta. Ovakav zahvat je moguć samo ako je vaše dijete starije od godine dana, kako bi se izbjegla opasnost od ponovnog stvaranja vegetacija, dakle recidiva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.