08. svibnja 2013.

Nepodnošenje mlijeka

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada dojenče ima poteškoća s prehranom (bljuckanje, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu) katkada se radi o nepodnošljivosti mlijeka, osobito u slučajevima umjetne prehrane.

U svakom slučaju, ovi simptomi nisu specifični i mogu ukazivati na druge probavne tegobe. Liječnik će vam dati upute. Beskorisno je mijenjati vrstu mlijeka; sastav mlijekâ je propisan, vrlo je sličan, a njihovo porijeklo istovjetno.  

Alergija na bjelančevine kravljega mlijeka

 Umjetna mlijeka koja služe za prehranu dojenčadi su sva dobivena od kravljega mlijeka. Bjelančevine u kravljem mlijeku mogu izazvati imunološku reakciju koja onemogućuje pravilan rad crijeva. Osim već navedenih simptoma, alergija na kravlje mlijeko usporava dobivanje na težini, čak dovodi do mršavljenja.

Za potvrdu dijagnoze potrebne su posebne pretrage. Ako su nalazi pozitivni, liječnik će vašem djetetu propisati hranu bez mliječnih bjelančevina koju će jesti dvanaest do osamnaest mjeseci.

Nepodnošljivost laktoze

 Nepodnošljivost laktoze, osnovnoga mliječnoga šećera vrlo je rijetka. Nastaje zbog prirođenoga nedostatka enzima potrebnoga za razgradnju laktoze (što je rijetko) ili kao posljedica proljeva. Treba, stoga isključiti laktozu iz prehrane djeteta, privremeno ili trajno i zamijeniti je mlijekom bez laktoze.  

Alergija na bjelančevine kravljega mlijeka. Umjetna mlijeka koja služe za prehranu dojenčadi su sva dobivena od kravljega mlijeka. Bjelančevine u kravljem mlijeku mogu izazvati imunološku reakciju koja onemogućuje pravilan rad crijeva. Osim već navedenih simptoma, alergija na kravlje mlijeko usporava dobivanje na težini, čak dovodi do mršavljenja.

Za potvrdu dijagnoze potrebne su posebne pretrage. Ako su nalazi pozitivni, liječnik će vašem djetetu propisati hranu bez mliječnih bjelančevina koju će jesti dvanaest do osamnaest mjeseci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.