30. travnja 2013.

Kila (hernija)

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kila postoji kad jedan organ ili neki njegov dio izađe iz šupljine u kojoj se normalno nalazi.

Preponska (ingvinalna) kila. Izbočina na dnu trbuha, udesno ili ulijevo od spolnih organa ili u mošnjama vašeg dječačića ukazuje na to da se jedan dio crijeva spustio kroz preponski kanal (tim su se putem testisi spuštali u mošnje). Preporučuje se pričekati dob od 6 mjeseci prije kirurškoga zahvata.

Ako se ne liječi ova se kila može ukliještiti, što znači da se neće moći vratiti uz potisak. Postaje tvrda i povećava se. Uklještenje može prouzročiti boli ili čak okluziju crijeva (zastoj u prolasku crijevnoga sadržaja i povraćanje). U takvu je slučaju potrebna hitna operacija.

U djevojčice se u kili može naći jajnik. Takva kila ima oblik poput koštice masline, a može se napipati u razini velike usne. Potrebno ju je što prije operirati, jer se u kili može poremetiti cirkulacija jajnika i oštetiti njegova vitalnost.

Pupčana (umbilikalna) kila. U području pupka vašega dojenčeta možete primijetiti malu mekanu izbočinu koja se povećava kada dijete plače ili se napinje prilikom istiskivanja stolice. Takva se pupčana kila stvara kada vijuga crijeva izbija kroz trbušnu stijenku, i nije ozbiljan poremećaj. Liječnik će provjeriti vraća li se sadržaj kile kad se na nju pritisne odozgo; u tom slučaju nije potrebno liječenje. Kila obično spontano nestaje kada mišići trbušne stijenke ojačaju, a to je često prije 4. godine. Nasuprot tome, ako se kila pojavljuje nakon 4. godine može se izvesti kirurški zahvat. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.