Roditelji Sretna mama 25. rujna 2015.

Djeca su najveće žrtve izbjegličke krize

djeca izbjeglice
Foto: UNICEF
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tisuće djece izbjeglica već su tjednima u pokretu i žive u neizvjesnosti i nesigurnosti. Nužno je za djecu osigurati barem minimalne uvjete kako bi se zaštitili njihovo zdravlje i sigurnost

UNICEF procjenjuje da je 30 do 40% osoba koje su ušle u Hrvatsku žene i djeca. Prema UNICEF-ovom Izvještaju o izbjegličkoj i migrantskoj krizi u Europi do sada je u 2015. godini svaki 4. tražitelj azila u Europi bilo dijete. Na temelju ograničenih podataka procjenjuje se da je čak 12.000 djece bez pratnje do sada u 2015. godini ušlo u Europu. Procjena je  da će u sljedećih šest mjeseci u Europi 320.000 izbjeglih žena i djece trebati pomoć.

djeca izbjeglice | Author: UNICEF Foto: UNICEF

Djeca su najteže pogođena

Izbjeglička kriza prije svega je humanitarna kriza, koja najteže pogađa djecu. Tisuće djece izbjeglica već su tjednima u pokretu i žive u neizvjesnosti i nesigurnosti. Neka djeca se razdvajaju od obitelji, na mnogim mjestima djeca nemaju potrebne sanitarne uvjete, uključujući i tekuću vodu, što je prijetnja za njihovo zdravlje. Djeca ne spavaju dovoljno i razbolijevaju se od iscrpljenosti. Najčešće obolijevaju od respiratornih i probavnih infekcija. Često spavaju na otvorenom, bez zaštite od kiše ili provode dan na jakom suncu. Vidimo i djecu s teškoćama u razvoju čije je zdravlje posebno ugroženo.  

Moramo zaštiti njihovo zdravlje i sigurnost

Nužno je za djecu osigurati barem minimalne uvjete kako bi se zaštitili njihovo zdravlje i sigurnost. Već sada može se vidjeti da

djeca izbjeglice | Author: UNICEF Foto: UNICEF

su ova djeca traumatizirana, a ozbiljni i dugotrajni ožiljci tek će se pokazati. Djeca izbjeglice brinu brige odraslih, gledaju kako im se roditelji psihički “raspadaju” i plaču, kako ih spašava hitna pomoć, kako se sukobljavaju.  Od najranije dobi proživljavaju tenzije koje i odrasli teško podnose. Brinu da će biti uhićeni i poslani natrag u svoje zemlje. Većina ih priča o svojim nestalim domovima i izgubljenim prijateljima. Takvi životni uvjeti, pogoršani traumama koje su djeca doživjela, mogu trajno narušiti njihovo zdravlje i razvoj.

UNICEF je trenutno sve svoje napore usmjerio tome da pomogne djeci izbjeglicama i njihovim obiteljima u ovim teškim trenucima. U dogovoru s Vladom RH i partnerima dostavlja hranu, vodu, higijenske i druge potrepštine za obitelji s djecom te organizira  sigurna mjesta za djecu i mobilne timove za psihosocijalnu podršku gdje god ima djece izbjeglica – od Tovarnika i Opatovca do Bregane.  

Najvažnije je djeci dati mjesto gdje se mogu odmaknuti od briga i straha. “Mjesta za djecu” pružaju djeci sigurno, umirujuće i poticajno okruženje. Igra, odmor i učenje posebno su važni za dječji razvoj i mentalno zdravlje.

UNICEF poziva građane i tvrtke da pomognu izbjegloj djeci u Hrvatskoj donacijom na račun 

HR9223600001501092532, poziv na broj: 15699-01 ili na njihovoj web stranici

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.