24. travnja 2013.

Herpes zoster

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Herpes zoster je bolna virusna infekcija koja se očituje izbijanjem mjehurića po koži, duž osjetnih živaca.

Dijete koje je preboljelo vodene kozice može kasnije dobiti herpes zoster. Zapravo, nakon izlječenja vodenih kozica, virus nije potpuno odstranjen iz organizma, nego ostaje u živčanim ganglijima.

Tijekom prolaznoga slabljenja imuniteta (virusna infekcija ili dugotrajno liječenje kakve bolesti) virus zostera može izazvati izbijanje mjehurića na jednom dijelu kože (dermatom).

Izbijanju mjehurića katkada prethodi osjećaj pečenja i žarenja, zatim crvenilo, pa tek onda mjehurići koji se brzo pretvaraju u krastice, kao u vodenih kozica. Lokalno nanošenje antiseptika dovoljno je da pospješi ozdravljenje. Može se možda dati i antihistaminski sirup zbog ublažavanja svrbeža.

Ako se herpes zoster pojavi na licu blizu očiju (zoster ophtalmicus) ili je dijete posebno oslabilo, vaš će liječnik propisati specifično antivirusno liječenje u što kraćem roku.

Osjetljive i imunodeficijentne osobe trebale bi izbjegavati dodir s oboljelima od vodenih kozica. Specifična protutijela (imunoglobulini) zajedno s antivirusnim liječenjem određuju se u takvim slučajevima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.