23. travnja 2013.

Herpes genitalis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Genitalni herpes je spolno prenosiva bolest uzrokovana herpes simplex virusom tipa 2. Javlja se u adolescenata i odraslih, a očituje se bolnim mjehurićima i erozijama na spolnim organima.

Nakon inkubacije koja traje oko 7 dana javlja se osjećaj svrbeži i pečenja. Na spolnim organima stvaraju se sitni mjehurići koji pucaju ostavljajući malene bolne lezije koje zacjeljuju za deset do dvadeset i jedan dan. Može se javiti i vrućica.

Genitalni herpes se liječi teško. Ipak, ako se liječenje započne dovoljno rano, može se ublažiti ili izbjeći izbijanje mjehurića. Antivirusni lijekovi za ublažavanje bolova ubrzavaju zacjeljivanje. Treba se, naravno, suzdržati od spolnih odnosa za vrijeme izbijanja mjehurića, jer je virus jako zarazan.

Trudnice kojima izbije genitalni herpes treba pomno nadzirati. Naime, u slučaju izbijanja herpesa postoji opasnost od prenošenja virusa na dijete tijekom porođaja, a to izaziva u novorođenčeta teške komplikacije. Otkrivanje lezija potkraj trudnoće (vaginalnim pregledom), lokalno liječenje, odluka o dovršenju porođaja carskim rezom i liječenje novorođenčeta teme su kojima će se pozabaviti porodničko-pedijatrijska ekipa prije porođaja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.