23. travnja 2013.

Herpes labialis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Herpes labialis se očituje izbijanjem malih mjehurića sličnih vodenim kapljicama na usnama. Ova zarazna bolest uzrokovana je virusom herpesa.

U djeteta se najprije pojave grozdasti crvenkasti prištići, koji se javljaju oko usana i kasnije se pretvaraju u mjehuriće veličine glavice pribadače. Osip peče. Unutrašnjost usta također može biti zahvaćena (unutrašnja strana obraza, jezik, nepce). Tada govorimo o herpetičnom stomatitisu. U takvom slučaju povišena je temperatura (39 - 40 °C). Dijete osjeća bol kod gutanja i uzimanja hrane.

Herpes labialis uzrokuje virus herpes simplex tip 1. Virus je vrlo zarazan. Može biti uzrok lokalnih komplikacija (bakterijskih superinfekcija, upale limfnih čvorova), a može se proširiti i na oko. Zbog toga treba bez odlaganja otići liječniku. On će propisati lokalno liječenje i antivirusne lijekove zbog opasnosti od mogućih nepopravljivih posljedica.

Čak i nakon nestanka mjehurića, virus se s vremena na vrijeme ponovno javlja stvarajući "groznicu", smještenu na istom mjestu, blizu usana. Ova pojava nije zabrinjavajuća. Pojavljuje se naglo, prateći neku infekciju, vrućicu, umor, izlaganje suncu ili mjesečnicu u mladih djevojaka.

Lokalno (antiseptičko ili antivirusno) liječenje smanjuje intenzitet izbijanja, ali ne sprečava ponavljanje bolesti.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.