Potpomognuta oplodnja vol. 5

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
 • Najnoviji
 • Najstariji
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  OBAVEZNO PROČITATI PRVI POST
   
  Pozdrav svima i dobro nam došli!
   
  Ovdje se okuplja čopor lavica koje žele dijete - neke svoje prvo dijete, a neke svoje drugo, treće… Okupile smo se sa raznih krajeva svijeta, sa različitim životnim pričama, starosti, dijagnozama, … ali sa zajedničkim ciljem i zajedničkom namjerom - proći ovaj put u dobrom društvu, sa što manje stresa, dobivajući i dajući podršku koja se rijetko viđa.
  Na ovoj temi nema vrijeđanja, ponižavanja, svađanja… Ima smijanja, plakanja, čekanja, savjetovanja, tješenja, podrške, navijanja, dijeljenja iskustava, …
   
  Glavno pravilo kojeg se pridržavamo jest:
   
  Sve za jednu, jedna za sve!!!
   
  U idućim postovima vas očekuju nekoliko uputa i popisa koji bi vam mogli pomoći na ovom putu. A onda krećemo sa trenutno aktualnim popisom naših trudnica u postanku i onih koje su to već uspjele!

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O nekim skraćenicama
   
  MPO - Postupak u koji idemo se zove postupak medicinski potpomognute oplodnje. Molimo vas da ne koristite naziv “umjetna oplodnja”. Ne postoji ništa umjetno u onome što mi radimo, baš kao što ni naša sadašnja i buduća djeca nisu umjetna. Iskorijenimo taj grozan naziv i predrasude koje ga prate iz naše okoline i društva.
   
  AIH - inseminacija - laički rečeno, malo se pročiste spermići vašeg partnera, održi im se govor ohrabljenja, i ubrizga ih se direktno u maternicu. Nema smisla raditi ako prije toga nije provjerena prohodnost jajovoda.
   
  IVF - in vitro fertilisation - laički rečeno, vaša jajna stanica i spermići vašeg partnera se stave u istu zdjelicu i organizira se tulum - dok jedan spermić ne oplodi jajašce. Koliko jajnih stanica, toliko ima tuluma.
   
  ICSI - intracytoplasmic sperm injection - laički rečeno, izabere se jedan spermić vašeg partnera i direktno se ubrizga u vašu jajnu stanicu - onoliko puta koliko ima kvalitetnih jajnih stanica. Nema tuluma, idemo na sigurno!!! Češće se koristi u slučaju lošijeg spermiograma, ali se koristi i u drugim situacijama, ovisno o odluci biologa.
   
  ET - embrio transfer -  svježi transfer oplođenih jajnih stanica (iz aktualnog postupka) - po dogovoru sa specijalistom, vraća se 1, 2 ili u iznimnim slučajevima 3 oplođene jajne stanice. Ako se vraća jedan, ponekad se kaže SET - single embrio transfer.
   
  FET - frozen embrio transfer - transfer oplođenih jajnih stanica koje su prethodno bile smrznute (iz nekog od prethodnih postupaka) - po dogovoru sa specijalistom, vraća se 1, 2 ili u iznimnim slučajevima 3 oplođene jajne stanice
   
  DPO - dana poslije ovulacije ili aspiracije (broji se tako da je dan ovulacije/aspiracije nulti dan)
   
  DPT - dana poslije transfera (broji se tako da je dan transfera nulti dan)
   
  DPŠ - dana poslije štoperice (broji se tako da je dan primanja štoperice nulti dan)
   
  PUPO - pregnant until proven otherwise - od dana transfera do bete
   
  Čekanje - ovo je radnja koja će najviše obilježiti vaš postupak. Čekanje na postupak, na sljedeći UZV, na aspiraciju, na rezultate oplodnje, na transfer, na rezultate transfera…. Zato je tu ovaj čopor, koji si zajedno krati vrijeme.

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O potpisima
  Pomogla Ruska1986
   
  Kako bi se lakše pratile i prepoznale slične sebi unutar čopora, preporučljivo je da si napravite potpis. Naravno, nije obavezno, ali onoliko koliko će vama biti drago da se uvijek možete podsjetiti “koja je to ono” preko našeg potpisa, toliko je i nama drago kad vas ne moramo svaki put pitati tko ste, što ste, u kojoj ste fazi…
   
  Kako kreirati potpis:
   

  1. Odete na svoj profil
  2. Pronađete rubriku potpis (pod rubrikom Forum)
  3. Stisnete olovku sa strane u prozorčiću za potpis
  4. Upišete podatke
  5. Spremite podatke


  Na žalost, potpis ima ograničenje na duljinu - nepoznato nam je koje je. Ako vam je potpis predugačak, on se jednostavno neće spremiti.
  Zato je preporuka da prvo napravite kratki potpis, a onda ga dopunjavate. Promjena potpisa je slična i kreiranju potpisa.
   
  Sadržaj potpisa:
   
  Imate apsolutnu slobodu iskoristiti svu svoju kreativnost i napraviti svoj jedinstveni potpis. Ako zapnete, ovdje je neki popis informacija koje bi bilo korisno da vaš potpis ima:

  • Koliko godina imate, koliko godina ima partner
  • Godine pokušavanja
  • Dijagnoza (AMH, spermiogram, endometrioza, …)
  • Postupci: redni broj postupka - mjesec/godina postupka - ustanova gdje je postupak rađen - korišteni lijekovi (stimulacija i štoperica) - rezultat

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O stavljanju slika i boldanju teksta
  Pomogla SBjelis
   
  Vidjet ćete da u svojim postovima često ističemo dio teksta ili lijepimo linkove na naše slike. Kako to radimo?
   
  Slike - alat za slike na ovom forumu ne radi. Zato su mudre žene smislile drugi način.
  Odite npr na https://imgbb.com/ [imgbb.com] (slobodno koristite i neki drugi, vama možda draži, link za upload slika)
  Napravite upload slike sa vašeg računala:

  • klik na START UPLOADING
  • odabir slike iz jedne od svojih datoteka ili odmah uslikate (odaberite kameru)
  • odaberete jednu od AutoDelete opcija (slika se automatski briše za 1 sat, 1 dan, …)
  • Ako želite da se na forumu napravi Preview vaše slike, u Embed Code na padajućem izborniku izabrati opciju BBCode thumbnail linked
  • Kopirate link koji dobijete nakon uploada.
  • Zalijepite taj link u svoj post. Pazite da iza linka ne stavite neki znak, tipa točku, zarez, … Dobit ćete preview slike na forumu, a za pregled slike u punoj dimenziji dovoljno je kliknuti na nju jer je linkana.

   
  Isticanje teksta
  Kraj prostora gdje upisujete tekst za svoj post, imate opciju da kliknete na Bold - jednostavno uključite B, pišite tekst koji želite da bude podebljan, kad ste gotovi i želite pisati “normalan” tekst, ponovo kliknete na B.
  Isto vrijedi i za sve ostale vrste editiranja I za italic (nakošeno), U za underline (podcrtano).

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  Obavezni nalazi potrebni za ulazak u postupak
  Pomogle miss1502 i Lucyinthesky
   
  Po zakonima RH, ne možete ući u postupak dok niste skupili sve potrebne nalaze. Ovdje su popisani nalazi koje bi trebali napraviti do prvih konzultacija. Nalazi vam vrijede između 6 i 12 mjeseci (ovisno od klinike do klinike) pa bi bilo dobro da su za prvi postupak koliko/toliko svježi. Osim zakonski obaveznih nalaza, nabrojani su i nalazi koje će od vas zahtijevati vaš specijalist, pa je dobro da ih napravite unaprijed.
   
  Ako idete preko HZZO-a, potrebno je da vam vaš ginekolog da sve potrebne uputnice za postupak i za preglede (IVF, folikulometrije, oprema i lijekovi). Ako idete privatno, uputnice vam ne trebaju, ali dio ovih pregleda možete napraviti i preko uputnica.
   
  Za ženu:

  • Papa test
  • Brisevi (Ureaplasma, Mycoplasma, Chlamydia, aerobi i anaerobi)
  • Krvna grupa i RH faktor (ovo se radi samo jednom, ne ističe)
  • Spolni hormoni (AMH, FSH, LH, progesteron, prolaktin, estradiol, DHEA-S, SHBG, androstendion, ukupni  islobodni testosteron) - oprez, većina se radi 2-5 DC

   
  Za muškarca:

  • Spermiogram - oprez, radi se nakon 3-5 dana apstinencije

   
  Za oboje:

  • Test na hepatitis B,C i HIV 1,2 (oprez, nalazi se čekaju oko 10 dana)
  • Preslika vjenčanog lista ili izjava od javnog bilježnika s ovjerenim potpisima izvanbračnog para o postojanju izvanbračne zajednice
  • Kopija osobnih iskaznica

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  Za one koji žele napraviti više - dodatni nalazi
   
  Na prvim konzultacijama i za prvi postupak, vaš specijalist će se vjerojatno fokusirati samo na vaše spolne hormone i spermiogram vašeg partnera. S vremenom smo naučili kako bi bilo dobro napraviti i neke dodatne pretrage na koje nas najčešće šalju tek nakon jednog ili više neuspješnih postupaka. Radi se o jednostavnim pretragama koje mogu otkriti neka jednostavna stanja lako rješiva u vremenu prije samog postupka, a značajno nam smanjuju šanse za uspješni postupak i trudnoću.
   
  Dakle, nije obavezno, ali puno pomaže, ako unaprijed imate i napravljene sljedeće nalaze

  • hormoni i antitijela štitnjače (TSH, FT3, FT4, antiTPO, antiTG)
  • D vitamin
  • željezo i feritin
  • GUK, inzulinska rezistencija (IR), CRP

   
  Naime, iako vam dosta specijalista to neće reći u prvom postupku jer će se fokusirati na hormone, stanje vaših jajnika i maternice, bilo bi dobro da vam:

  • TSH bude ispod 2 (a najviše 2.5)
  • D vitamin oko 120 (a barem 90-100)
  • Feritin preko 60 (a barem 40)

   
  jer to sve pomaže kvaliteti naših jajnih stanica + olakšava implantaciju i daljnju zdravu trudnoću.
  Npr. istraživanja su pokazala da dobre razine D vitamina povećavaju šanse za implantacijom ČETIRI puta! Stoga nema smisla ne napraviti ovaj pregled i popraviti situaciju na vrijeme ako se može.
   
  IR, povišeni CRP, povišeni TSH, … govore da imate stanje u tijelu koje trenutno kvari kvalitetu vaših jajnih stanica, i da je potrebno pronaći uzrok i možda promijeniti stil života/uzimati terapiju kako bi si povećali šanse.
   
  Kako se ne bi brinuli oko pripreme za pojedine laboratorijske pretrage (treba li natašte ili ne, na koji dan ciklusa, u koje vrijeme, …), ovdje su vam upute:
   
  http://www.laboratorij-latebra.hr/priprema-za-pretrage/ [laboratorij-latebra.hr]

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O izboru specijalista/bolnice/klinike
   
  Za početak, jako je važno izabrati specijalista gdje se osjećate ugodno i sigurno, i gdje imate povjerenja u osobu koja vas vodi. U Hrvatskoj imate pregršt bolnica koje imaju svoje MPO odjele - kod njih dolazite tako da dobijete uputnicu za konzultacije od svog primarnog ginekologa. A zatim se zapišete u bolnici po izboru i odete na razgovor.
   
  Preporuka je da se raspitate o bolnicama i doktorima i prijavite se za razgovor tamo gdje vam zvuči da bi bilo dobro mjesto za vas + da se odmah upišete kod specijalista koji vam djeluje po usmenim preporukama/forumima i slično kao prava osoba za vas i vašu dijagnozu.
   
  Od bolnica u Hrvatskoj su vam na raspolaganju:

  • U Zagrebu: Petrova, Sveti Duh, Vinogradska, Vuk Vrhovac
  • U ostatku Hrvatske: KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, Opća bolnica Zadar


  Osim bolnica (gdje idete preko HZZO i svi troškovi su vam pokriveni), imate još dvije opcije: 

  1. privatne poliklinike - preko HZZO - plaćate prve konzultacije, ostatak postupka vam pokriva HZZO. Ovisno o klinici, negdje je FET pokriven, a negdje se plaća. Trenutno u Hrvatskoj samo tri klinike imaju ugovor preko HZZO: BetaPlus, Poliklinika IVF i Poliklinika Škvorc.
  2. privatne poliklinike na plaćanje - plaćate cijeli postupak


  Od privatnih klinika u Hrvatskoj su vam na raspolaganju:

  • U Zarebu i okolici: BetaPlus, IVF centar Lučinger, Poliklinika IVF, Podobnik, Repromed, Škvorc (Samobor)
  • U Splitu: Cito, Šparac

   
  Sve klinike imaju podjednake rezultate, tako da je izbor opet na vama - odite na nekoliko konzultacija, raspitajte se i vidite tko vama najbolje leži za vas i vašu problematiku. Ako želite preko HZZO, izbor vam je sužen na tri klinike u točki 1 (i onda postoje liste čekanja, obično dobijete termin unutar 2, 3 mjeseca, a nekad i odmah - ovisno kako vam je grah pao).
  Ako plaćate, možete otići u bilo koju kliniku sa popisa i termin dobivate manje-više sa sljedećom menstruacijom.
   
  Na žalost, morat ćete se strpiti do idućeg Vol za recenzije svih klinika i bolnica, kao i za popis klinika izvan Hrvatske. Za sad imamo sljedeći trailer:

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  Malo o Vuk Vrhovcu
  by Tuma
   
  Traže svoje nalaze (izvađene na VV) spolnih hormona (vade i tsh) i spermiograma, upute te na prvim konzultacijama. Možeš se i ranije naručiti izvaditi spolne hormone i spermiogram ali tamo, na VV pa biti spreman za prve konzultacije. Prije konzultacija je dobro obaviti papa test i briseve, koji su uvjet za postupak . Na konzultacijama rade UZV da vide s čime se raspolaže i kakvo je stanje te po nalazima spolnih hormona i uzva ti kažu s kojom terapijom bi išli.  To je dovoljno za prve konzultacije, dalje te oni upute što i kako treba (ovjera kod javnog bilježnika, kopije osobnih, vjenčani list….). Mene nisu tražili vit D, feritin i sl. Dvije su doktorice na odjelu: Pavan Jukić i Planinić te 2 doktora: Podgajski i Bursac (rijetko je tamo, češće u trudnickoj ambulanti). Prednost u postupcima imaju pacijentice 40+god i pacijentice s niskim amh.

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O dodacima prehrani
  Pomogle miss1502, LucyLou, anchy321
   
  Tokom pripreme, jedino obavezno je da pijete folnu kiselinu (ovdje preferiramo Prenatal ili Novalac, ali ovisno o vašim potrebama možete i bilo koju po svom izboru).
   
  Međutim, kako bi ojačale svoj imunitet i jajne stanice, te kako bi muškarci ojačali svoje spermije, mi često koristimo još dodataka. Slobodno ih počnite piti i 3 mjeseca prije postupka (ako niste, nije ni to drama, dosta nas ne pije ništa ili samo dio od ovoga). Disclaimer - mi nismo liječnice ni zdravstveni radnici, većinu ovih dodataka pijemo jer smo radile istraživanja na svoju ruku. Jedna od preporuka jest i da proučite ovu knjigu: https://www.amazon.com/Starts-Egg-Pregnant-Naturally-Miscarriage/dp/0991126904 [amazon.com]
   
  Dodatno, za zadebljanje endometrija znamo piti sok od cikle i jesti ananas.
   
  Za ženu:

  • Q10 (paziti da uzimate ubiquinol oblik, a ne obiquinone)
  • Vitamin D (ako vam je niži od 90-100) - preporuka crveni sprej BetterYou D Lux 3000, ako vam je jako nizak, tražite DVital 25000 od svog liječnika
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Željezo (ako je nisko željezo ili feritin) - preporuka Kendural C
  • Magnezij
  • Omega3
  • Shavatari prah ili sjemenke konoplje ( za jajne stanice)
  • Svježa matična mliječ - prestati uzimati tri tjedna prije postupka!
  • DHEA (samo ako je DHEA-S nizak!!!)
  • Inositol (za žene sa PCOS i/ili inzulinskom rezistencijom)

   
   Za muškarca:

  • Čaj Zdravac
  • Pro Fertil - 2 na dan
  • Maca potent - 2 na dan
  • Cink
  • Vitamin C - 600mg na dan
  • Q10 - 200mg na dan
  • Omega3 - 1000mg na dan
  • Vitamin D (po potrebi)
  • Kašica - pola kile  meda, pola kile oraha, šaka celera - ujutro i navečer uzimat žličicu

   
  Za muškarce je još važno da održavaju svoju diku i ponos na normalnoj tjelesnoj temperaturi (ne uske bokserice, ne vrućim tuševima i kupkama) i da ne nose mobitele po džepovima (recimo NE zračenju).

  💔💔💔

 • Avatar MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  MTBica 💃 🍟💉🤰👶

  Broj poruka: 8398

  Prijavi adminu

  O pikanju/bockanju - part one
  Pomogle miss1502, Nirvana2020, Anitram1982
   
  U procesu vaše stimulacije, često ćete si morati sami davati injekcije jednom ili više puta dnevno. Prvi put smo sve nervozne i mislimo da mi to ne možemo. Nakon toga se ispraksiramo, zabavno nam je i postanemo majstori. Injekcije nisu bolne i jednostavno ih je za davati (inače nam ih ne bi propisali da si ih sami dajemo) jednom kad shvatimo princip. Normalno je da osjećamo peckanje, da nam se dogodi da imamo kapljicu krvi, da koža na tom mjestu postane osjetljiva na dodir, malo nabubrena ili se čak i stvori mala modrica. Sve će to proći.
   
  Slijede upute za najčešće lijekove koje si dajemo. Ako vaš lijek nije na popisu, google “u ruke” i nađite si upute na youtubeu!
   
  Bemfola https://m.youtube.com/watch?v=W1VwICb27ZA&t=155s [m.youtube.com]
   
  Elonva https://www.youtube.com/watch?v=_Zs4v1KkdgU&ab_channel=InstitutoBernabeu [youtube.com]
   
  Gonal F Pen https://www.youtube.com/watch?v=bLydYeJ75ME&ab_channel=CVSHealth [youtube.com]
   
  Luveris https://youtu.be/9wOtYYKu8js [youtu.be]
   
  Menopur https://www.youtube.com/watch?v=z82ToLHxfzg&ab_channel=CVSHealth [youtube.com]
   
  Overleap https://www.youtube.com/watch?v=EsCr3z7jJ5U&list=PLC61AEF2886A37F2D&index=32&ab_channel=InstitutoBernabeu [youtube.com]
   
  Pergoveris https://www.youtube.com/watch?v=1Qw7gWaen1k&list=PLFYGjvUI9nK-HA8NuP8pdADGd2csQR1Jh&index=8&ab_channel=IVIInternational [youtube.com]
   
  Puregon https://www.youtube.com/watch?v=6WtbIW0j4AQ&list=PLFYGjvUI9nK-HA8NuP8pdADGd2csQR1Jh&index=9&ab_channel=IVIInternational [youtube.com]
   
  Rekovelle https://www.youtube.com/watch?v=0vzKuIYhS7k&ab_channel=CAREFertility [youtube.com]

  💔💔💔

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.