Beba Zdravlje i njega bebe 06. prosinca 2021.

Zanimljive i malo poznate činjenice o muškom spolovilu kod novorođenčadi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si mama malog princa, sigurno imaš puno pitanja i nedoumica kada je riječ o muškim genitalijama.

U nastavku pročitaj zanimljive i malo poznate činjenice o spolovilu u dječaka.

1. Veliki testisi

Sasvim je uobičajeno da muška novorođenčad ima poprilično velike testise u odnosu na ostatak tijela. To je zapravo oteklina uzrokovana dodatnom tekućinom koja se javlja kada se testis spuste iz retroperitonealnog prostora u trbušnoj šupljini u skrotum (u otprilike vrijeme rođenja). Nakon nekoliko mjeseci, oteklina se smanjuje i testis počinju izgledati proporcionalno.

2. Ranoranioci

Dječaci mogu imati erekciju već u maternici! Stoga se nemoj šokirati ako to uočiš prilikom kupanja ili mijenjanja pelene. Sasvim je normalno i nije povezano s navedenim procesom u odrasloj dobi. Često je uzrok takve “erekcije” pun mjehur. Radi se o fiziološkoj pojavi koja je dobar znak da sve normalno funkcionira.

3. Dvostruko spolovilo

Dječaci se mogu roditi s dva penisa, a ta pojava se naziva ‘difalija’. No ipak to je prilično rijetko stanje koje pogađa samo jednog na svakih pet do šest milijuna muškaraca, a često ga prate i druge genitalne abnormalnosti.

4. Mikropenis

Spolovilo novorođenčeta manje od 1.9 cm pri istezanju naziva se mikropenis. Radi se o anomaliji, najvjerojatnije izazvanoj hormonskim poremećajem. Takvo stanje može se popraviti liječenjem ili operacijom

5. Prazna ‘vrećica’

Dječaci ne stvaraju stanice sperme sve do puberteta (u dobi od 11 ili više godina). Dakle, čak i ako tvoja beba ima ‘erekcije’ ili se dodiruje, to neće dovesti do ejakulacije jer u testisima još nema sperme. To je također razlog manje osjetljivosti mošnje kod beba u odnosu na odrasle.

6. Može se slomiti

Tehnički se prijelom penisa naziva “prijelomom” iako u organu nema kosti.  Premda bi mogla pomisliti da prijelom penisa mogu imati samo odrasli (od odnosa ili pada s kreveta s erekcijom), oni se mogu javiti i kod mališana. Naime, prema britanskom istraživanju, najčešći uzrok prijeloma penisa kod dječaka u dobi od dvije do četiri godine bile su nezgode s poklopcem WC školjke.

Ukoliko si zabrinuta za genitalije svog sina, obrati se liječniku.

Možda te zanima... Pet najčešćih problema s penisom kod beba i dječaka Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.