Beba Zdravlje i njega bebe 29. srpnja 2019.

Pametne pelene: Novi izum koji olakšava život roditeljima?

Foto: Pampers
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svijetu gdje smo okuženi svime 'pametnim' najavljuju se i pametne pelene. Pampers je najaviio svoj novi visokotehnološki sustav pelena, Lumi, koji ima senzore pričvršćene na pelene kako bi osjetili vlažnost

Kada su bebe male, u neku ruku mame su opsjednute koliko je bilo mokrih pelena u danu. Ali ponekad je teško sve to pratiti pogotovo kad si lišena sna.  Zato je ovaj novi koncept "pametnih pelena" koji Pampers lansira toliko zanimljiv. 

Tehnologija pametnih pelena je na samom početku, a jedan od pionira na ovom polju je i Pampers. Upravo su najavili svoj novi visokotehnološki sustav pelena, Lumi, koji ima senzore pričvršćene na pelene kako bi osjetili vlažnost. Senzori rade zajedno s Wi-Fi baby monitorom i aplikacijom koja omogućuje roditeljima da prate situaciju u pelenama i daju im do znanja kada treba promijeniti bebu.

beba, novorođenče, mama Možda te zanima... Ne znate zašto beba plače? Od sada više ne morate pogađati! Beba

Pampers je svjestan toga da pametne pelene neće biti dovoljne da zadovolji sve potrebe korisnika, te cilja na područje koje bi u budućnosti trebalo se širiti, budući da je Lumi sustav zamišljen tako da roditeljima olakša prvu godinu s bebom, a uz pomoć velikog broja podataka koje prikuplja. Pored toga što senzori roditelje obavještavaju kada je vrijeme da se promijeni pelena, prikupljaju i podatke o ritmu bebinog sna, što je, kako tvrde mnogi roditelji, jedno od najvažnijih informacija.

Kako točno funkcionira ova tehnologija? Kako Pampers objašnjava, senzor se stavlja na prednju stranu pelene i šalje signal aplikaciji kada je vrijeme za promjenu pelene - čak može reći roditelju je li pelena samo "mokra" ili "vrlo mokra". Aplikacija prati sve promjene koje mogu eliminirati tu cijelu "kad je bebe zadnji put bila mokra?" dilema koju novi roditelji dobro znaju.

beba, pelene, mama Možda te zanima... Važna pravila kod intimne higijene muške i ženske bebe Beba

Eksperti tvrde da je prikupljanje podataka od velikog značaja za novopečene roditelje, te da pametna pelena proces olakšava, budući da je ručno praćenje bebinih aktivnosti često nemoguća misija. Tako se tvrdi da pametne pelene roditelje mogu obavijestiti o tome kada je beba bolesna, kada ima probleme s probavom, te kada je nervozna samo zbog toga što raste. Na tržištu već postoji veliki broj aplikacija koje nude slične usluge, ali fizički senzori proces podižu na potpuno novi nivo, te nude veći broj funkcija.

Možda te zanima... 'Shittens': Jednokratne rukavice za brisanje bebine guze Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.