Beba Zdravlje i njega bebe 09. veljače 2022.

Mama na nozi bebe uočila čudnu mrlju pa odjurila u bolnicu i spasila joj život

Foto: Instagram/tinyheartseducation
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na prvi pogled sitna mrlja na tijelu jednomjesečne bebe bila je znak bolesti opasne po život!

Poruka i fotografije koje su medicinske sestre objavile na svom Instagram profilu 3. veljače, podijeljene su do sada preko 12 tisuća puta. Cilj objave je bio pokazati drugim roditeljima kako izgleda naoko blagi simptom koji prati meningitis, zbog kojeg je jednomjesečni dječak skoro preminuo. 

Naime, naoko sitna mrlja na tijelu jednomjesečnog dječaka bila je znak nečeg vrlo opasnog. Majka dječaka, koja je odlučila ostati anonimna, svoje upozorenje poslala je medicinskim sestrama Nikki i Rach koje stoje iza popularnog Instagram profila Tiny Hearts Education. Ispričala je da se zabrinula kada je na nozi svog sina ugledala sitan ljubičasti trag, za koji se naknadno pokazalo da je simptom meningokoka.

"Od male mrlje do teško bolesnog dječaka u manje od 12 sati. Strašno", napisala je zabrinuta mama te pojasnila da je, nakon kupanja, na leđima, trbuhu i rukama sina uočila mrlje. "Bile su ljubičaste boje, ne veće od mog malog nokta i nisu blijedile. Odlučili smo otići na Hitnu pomoć da provjerimo što se događa." 

Ispostavilo se da je riječ o zarazi meningokokom, najčešćim uzročnikom meningitisa kod djece u dobi od 2 do 5 godina. Ostali simptomi ove vrlo teške bolesti uključuju vrućicu, glavobolju, ukočenost vrata, nelagodu pri gledanju u jaka svjetla, mučninu ili povraćanje i proljev. 

Pneumokok Možda te zanima... Moje dijete kašlje, svi ukućani kašlju - koji su mogući uzroci? Vrtić

Što je meningitis?

Meningitis je virusna ili bakterijska infekcija, odnosno upala tankih ovojnica mozga i leđne moždine. 

Simptomi 

Ako tijekom kakve bolesti primijetite da vaše dijete ne podnosi temperaturu kao ranije, ili vam djeluje mlitavo, ili je naprotiv, nemirno i ne smiruje se u rukama, morate obavijestiti vašega liječnika. Ovi znakovi za uzbunu obično su popraćeni glavoboljom, povraćanjem ili odbijanjem hrane.

Liječnik će potražiti i druge simptome meningealnoga nadražaja: nenormalnu napetost ili izbočenost fontanele u maloga djeteta, osip na koži koji ne nestaje pod pritiskom (purpura) ili ukočenost vrata. Ako se potvrdi dijagnoza meningitisa, biti će potrebna lumbalna punkcija, kojom će se točno utvrditi uzročnik.

Meningitis je najčešće virusnog podrijetla; u takvu slučaju liječi se samo bol i snizuje temperatura. Ako je uzrokovan bakterijom, potrebno je dati odgovarajući antibiotik intravenskim putem što je prije moguće. Riječ "meningitis" i danas izaziva strah. Zbog toga treba znati da se suvremenim medicinskim pristupima u većini slučajeva omogućuje izlječenje te bolesti bez posljedica. 

Što se ranije otkrije, i što se prije započne liječenje, prognoza je bolja.

Prevencija Različite bakterije mogu uzrokovati meningitis: meningokok, Haemophylus influenzae i pneumokok. Cjepivo postoji, ali je odgovor samo djelomičan. Cjepivo protiv meningokoka ne štiti od svih sojeva meningokoka. Cijepljenje protiv Hemophylusa influenzae trebalo bi rano provesti, s tri injekcije, prije navršenih šest mjeseci. Cjepivo protiv pneumokoka još uvijek se ne podnosi dobro. Ukućane bolesnika koji boluje od meningitisa također treba liječiti i/ili cijepiti kako bi se spriječilo širenje bolesti.  

dijete bolnica Možda te zanima... Ova bakterija može uzrokovati teže bolesti i komplikacije kod djece! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.