Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv hepatitisa A

cijepljenje, cjepivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Virus hepatitisa A prenosi se prljavim rukama, zaraženom hranom i vodom. Infekcija se najčešće javlja unutar zajednice (vrtić, škola, obitelj). Cijepljenje se preporučuje kao siguran oblik zaštite od obolijevanja od hepatitisa A

Što je hepatitis A?

Hepatitis A je upalna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa A. Bolest počinje općim simptomima kao što su groznica, slabost, povraćanje, proljev, a tek je svaki četvrti oboljeli žut!

U oko 25 posto oboljelih koža i bjeloočnice postaju žute, mokraća tamnija, a stolica svjetljija.

Nakon 1 do 2 tjedna simptomi bolesti nestaju, ali potpun oporavak traje duže; kod nekih pacijenata čak 6-12 mjeseci.

Inkubacija nakon infekcije virusom hepatitisa A traje 15-60 dana.

Virus hepatitisa A prenosi se prljavim rukama, zaraženom hranom i vodom. Infekcija se najčešće javlja unutar zajednice (vrtić, škola, obitelj).

Cijepljenje se preporučuje kao siguran oblik zaštite od obolijevanja od hepatitisa A.

Tko podliježe potrebi cijepljenja?

Djeca s visokim rizikom ili pri putovanju u rizična područja, gdje se hepatitis A nalazi endemski (područja gdje je stalno nazočan).

Kako cijepiti dijete protiv hepatitisa A?

Za postizanje potpune zaštite potrebno je primiti 2 doze cjepiva u bilo kojoj dobi, počevši od navršene godine dana života. Druga se doza daje u razdoblju od 6-12 mjeseci nakon prve doze.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

  • Ne smiju se cijepiti djeca koja su pri prethodnom cijepljenju protiv hepatitisa A razvila alergijsku reakciju na cjepivo i djeca koja su alergična na bilo koji sastojak cjepiva.
  • Djeca koja boluju od neke lakše bolesti, npr. prehlade, mogu se cijepiti, međutim u teže bolesne djece s visokom temperaturom cijepljenje protiv hepatitisa A treba odgoditi dok potpuno ne ozdrave.

​Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

Cjepivo protiv hepatitisa A je vrlo sigurno cjepivo.

Ukoliko postoje, neželjene reakcije su u većini slučajeva vrlo blage:

  • bol i crvenilo na mjestu uboda
  • prolazno povišenje temperature, glavobolja, umor, zimica, mučnina i gubitak teka.

Teži oblici neželjenih reakcija, npr. alergijske reakcije, rijetki su.

Što ako se javi teška neželjena reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija može se nastaviti nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promiklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.