Beba 09. lipnja 2023.

Rumer Willis sama je probušila vodenjak tijekom poroda, ali stručnjaci to ne odobravaju

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najstarija kći Brucea Willisa i Demi Moore rodila je prije mjesec dana, i to kod kuće, uz pomoć svoje dvije sestre, svog partnera, doule i primalje, a u jednom je podcastu ispričala i svoje zanimljivo iskustvo.

Rodila je prije mjesec dana svoje prvo dijete i jednostavno želi sa svijetom podijeliti to svoje iskustvo, pa nema problema podijeliti i najintimnije detalje. Rumer Willis, kći Brucea Willisa i Demi Moore, već je podijelila na svom Instagramu iskustvo poroda i prvih dana babinja. Uvijek iskrena i bez ustezanja, Rumer se sad pojavila i u podcastu „Informed Pregnancy“, gdje je prepričala neke detalje koje dosad nije.

Možda te zanima... Pogledaj 9 rijetkih i čudesnih fotografija beba rođenih u vodenjaku Trudnoća

Naime, nakon cijele noći trudova, ona je osjetila veliku potrebu za tiskanjem. No, postojao je jedan problema: njezin vodenjak još nije bio pukao. Tada je njena primalja, koja je bila na kućnom porodu, predložila da Rumer sama probuši svoj vodenjak.

„Ona me pregledavala i osjetila je kako je moj vodenjak izrazito napuhnut, ali još uvijek nije pukao. Rekla je da je to prilično neobično,“ prepričala je Rumer. „Tada sam ja rekla 'Pa, što ćemo, hoćemo li ga probušiti?' a ona je odgovorila 'Pa, možeš ti.' Bila sam u čudu, pitala sam je je li sigurna, govori li ozbiljno.“

Rumer je to na kraju i napravila i to je iskustvo koje neće nikad zaboraviti – i potpuno je razumijemo.

„Prstom sam krenula probušiti vodenjak, a kad sam ga osjetila, bilo je to suludo. Mogla sam u potpunosti osjetiti tu malu vrećicu – bilo je to kao vodeni balon, ali s malo debljim omotačem.“

Inače, tijekom trudnoće, membrana amnionske vrećice, koju zovemo i vodenjak, mora puknuti. Ako vodenjak pukne prije početka trudova, govori se o preranom puknuću. Vodenjak može probušiti, ili kako liječnici kažu često – prokinuti, upravo liječnici, i to onda kada je potrebno pokrenuti trudove. Dakle, to čine liječnici.

Upravo je zato izjava Rumer Willis potaknula brojne reakcije. Sigurno bi se sjećala da si čula da žene govore o tom kako su same probušile svoj vodenjak, ali nisi o tom čula. Zato što se to ne radi. Štoviše, stručnjaci ističu da bi to moglo biti prilično opasno. Kad vodenjak pukne, trudovi mogu krenuti prilično brzo, a beba bi mogla biti, na primjer, u kompliciranom položaju za rađanje, zbog čega je važno imati liječničku pomoć pri ruci.

Primalja je, pak, Rumer rekla da kod idućeg truda sama pokuša probiti vodenjak, što je ona i učinila.

„Postoji i moja fotografija kad sam to učinila i na momo licu se vidi iznenađenje i šok, jer je potpuno drukčiji osjećaj kad ti vodenjak pritišče cerviks, u odnosu na onaj kad ti bebina glavica pritišće,“ opisala je Rumer.

Stručnjaci, pak, savjetuju da se to nikako ne čini ako rodilja nije pod nadzorom porodničara ili stručne primalje. Naime, kad se vodenjak ciljano probuši, postoji mali rizik od prolapsa vrpce, pri čemu dio vrpce propadne kroz cerviks u vaginu, a to se događa ako beba nije u potpunosti smještena u zdjelicu. Osim tog, postoji rizik infekcije ako se to ne čini na sterilan način.

Stručna osoba koja je na porodu to čini steriliziranom plastičnom kukom. Uvođenje stranog predmeta, pa čak i čiste i oprane ruke, moglo bi rezultirati unošenjem štetnih bakterija. Nakon što je vodenjak probušen, beba bi se trebala roditi svakako unutar 24 sata, kako bi se spriječile infekcije ili druge komplikacije.

Iako se nakon bušenja vodenjaka kod Rumer sve odigralo brzo, ipak je bilo komplikacija na porodu.

„Moja primalja i moj partner su je primili, bilo je to preludo. Imala je vrpcu omotanu oko vrata, ali i oko tijela, nekako kao ona lenta koju nose na izborima ljepote. Četiri ruke su bile dolje ispod stolca za porod,“ opisala je Rumer, koja kaže da je počela vikati „Dajte mi dijete, dajte mi dijete.“

Čim su je odmotali i čim je bila sigurna od vrpce, Rumer ju je primila u ruke, a taj je trenutak opisala kao „najuzbudljiviji, najsretniji trenutak života.“


Možda te zanima... Video: Beba čvrsto spava u vodenjaku, a liječnici čekali 7 minuta da se probudi Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.