Beba Razvoj u 1. godini 13. svibnja 2022.

Novorođene bebe plaču bez suza: Saznaj kada se pojavljuju prve suze

plakanje bebe
Foto: Shutterstock ; Zašto bebe plaču bez suza?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte zbog čega bebin plač u prvim tjednima, a ponekad i mjesecima, nije praćen suzama.

Svima nam je poznat plač novorođenčeta, ali jeste li ikada razmišljali o tome zašto tek rođene bebe plaču bez suza. Da bismo razumjeli zašto, prije svega moramo znati zašto ljudi uopće plaču.
 
Suze u očima pojavljuju se kada tuga, sreća ili druge jake emocije preplave naše tijelo te potiču naše oči da se što bolje zaštite. Plakanjem ustvari izbacujemo “štetne” kemikalije iz tijela. Suze stoga pomažu ljudima da se osjećaju bolje te ublažavaju stres. Međutim, suzni kanali kod novorođenčadi ne funkcioniraju u potpunosti nakon rođenja. "Bebe počinju plakati sa suzama nakon drugog tjedna života, ali kod nekih taj proces traje duže pa je normalno i da se nekoj djeci suzni kanali razvijaju sve do trećeg mjeseca života", kaže pedijatrica dr. Tanya Remer Altmann.

Možda te zanima... 4D snimka pokazuje kako beba u trbuhu jede, plače i kiše Trudnoća

Kad se oblikuju, žlijezde u obliku badema se smjeste ispod gornjeg kapka i proizvode suze koje vlaže oko. "Jednom kad suzni kanal proradi proces podsjeća na kišni oblak; suze se spuštaju niz oko do svojevrsnog sustava odvodnje u unutarnji kut oka i nastavljaju se slijevati niz nos", kaže dječja oftalmologinja dr. Phillipa Sharwood i objašnjava da, 'koliko se vidi da plačemo, tj. da nam se suze 'slijevaju niz obraze', ovisi o tom sustavu 'odvodnje' i o tome koliko suza proizvede suzni kanal'. 

Liječnici kažu kako do danas nije poznato zašto se bebe rađaju s nerazvijenim suznim kanalom, te napominju kako se događa i da malena djeca počnu proizvoditi suze koje se, zbog nedovoljno razvijenih ili blokiranih suznih kanala, ne slijevaju normalno kao što je gore opisano, do ruba oka pa niz nos. Toj se djeci, kad plaču, suze spuštaju ravno na obraze, a može biti problem u jednom ili u oba nedovoljno razvijena suzna kanala. 

Jedino što u potpunosti djeluje kod novorođenčadi od prvog dana rođenja su njihove glasne žice.

beba, plač Možda te zanima... Tajni jezik beba - prepoznaj značenje plača Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.