Beba Razvoj u 1. godini 12. studenoga 2021.

Curtis Means je najranije rođeno dijete na svijetu koje je preživjelo

Foto: UNIVERSITY OF ALABAMA AT BIRMINGHAM
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječak koji je u američkoj saveznoj državi Alabama rođen nakon 21 tjedna i jednog dana majčine trudnoće postao je “najmlađa” prijevremeno rođena beba na svijetu koja je preživjela.

Dječak koji je rođen u američkoj saveznoj državi Alabama nakon 21 tjedna i jednog dana majčine trudnoće postao je “najmlađa” prijevremeno rođena beba na svijetu koja je preživjela. Curtis Means rođen je sa samo 420 grama.

Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je Curtis, koji sad ima 16 mjeseci, postavio novi svjetski rekord. Standardna trudnoća traje četrdesetak tjedana, što znači da se ovaj dječak rodio čak 19 tjedana ranije, odnosno 132 dana prerano.

Majka, Michelle Butler, se prisjeća kako je u bolnicu krenula navečer na Dan nezavisnosti, a sljedećeg dana je na svijet donijela blizance – Curtisa i C'Asyu, koja je preminula dan kasnije. Curtis, kojem su dali manje od jednog postotka šanse za preživljavanje, je pobijedio.

Možda te zanima... Video će te raznježiti: 107 dana putovanja bebe Palčića Beba

Dr. Brian Sims iz bolnice u kojoj je dječak rođen, kaže da statistika ne daje doslovce nikakvu šansu za preživljavanje toliko prerano rođenoj djeci, no Curtis je pobijedio sve vjerojatnosti. "Obično u takvim situacijama djecu dajemo roditeljima da ih drže i uživaju u to malo vremena što imaju s njima", rekao je Sims.

Curtis je sve iznenadio te je svakim danom sve više napredovao. Nakon 275 dana pušten je iz bolnice. Ipak, i dalje mu je potrebna pomoć stručnjaka pri hranjenju.

"Nikada neću zaboraviti trenutak kada smo Curtisa odveli doma da ga starija braća upoznaju", rekla je majka Michelle Butler.

"Ne znamo što će se dogoditi s Curtisom u budućnosti jer je od prvog dana drugačiji i ne postoji nitko poput njega. On od prvog dana piše svoju priču, koju će mnogi pratiti i koja će, nadamo se, pomoći u unaprjeđivanju skrbi za prerano rođenu djecu".

Curtis je za samo jedan dan poništio prijašnji Guinnessov rekord koji je mjesec dana držao Richard Hutchinson iz Wisconsina.

Možda te zanima... Većina nedonoščadi odraste bez ozbiljnih zdravstvenih problema Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.