Beba Mama poslije poroda 06. kolovoza 2020.

Tijelo nakon poroda – stvari o kojima nitko ne govori

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Realnost je da tijelo prolazi kroz velike promjene od trenutka začeća pa sve do poroda i nakon njega. Istina je i da nikad više ništa neće biti isto, ali ako smo nešto naučili ove godine to je kako prihvatiti novo normalno. Na isti način treba razmišljati i kad je tijelo u pitanju

Stiglo je ljeto i kao svake godine u ovo doba, mediji su preplavljeni fotografijama slavnih žena u kupaćim kostimima, a u člancima se posebno voli pohvaliti novopečene mame u slučaju da su samo nekoliko mjeseci od poroda vratile svoju staru bikini-figuru. Mnoge žene zbog toga, ali i brojnih drugih razloga osjećaju nevjerojatan pritisak da se nakon poroda brzo vrate na staro.

Libresseova kampanja #pričeiznutra hrabro se zauzima za realnost i otvoren razgovor o ženskoj intimi i tijelu u svakom stadiju života, od prve mjesečnice pa sve do menopauze. U tom duhu, otvara i temu poroda u svoj njegovoj zadivljujućoj snazi, ali i promjenama na tijelu koje će nužno donijeti.

Realnost je da tijelo prolazi kroz velike promjene od trenutka začeća pa sve do poroda i nakon njega. Istina je i da nikad više ništa neće biti isto, ali ako smo nešto naučili ove godine to je kako prihvatiti novo normalno. Na isti način treba razmišljati i kad je tijelo u pitanju.

stephrothstein Možda te zanima... Neretuširanim fotografijama trbuha pokazala kako porod mijenja žensko tijelo Beba

Neke promjene na tijelu tijekom trudnoće vidljive su svima: trbuh je iz tjedna u tjedan sve veći, koža dobiva onaj zdravi sjaj ili se pojavljuju hiperpigmentacije, kralježnica mijenja svoju krivulju, a, povećava se i volumen grudi. No to nije jedino što se mijenja. Pripremajući se za rođenje bebe, i vaša maternica, vagina i stidnica doživjet će zamjetne promjene. Najvidljivija je promjena u boji i veličini stidnih usana. Neke će žene osjetiti promjenu u veličini vagine, što je potpuno normalno.

 | Author: Promo Foto: Promo

Promjene koje vaše tijelo može doživjeti tu ne završavaju. U slučaju vaginalnog poroda često dolazi do pucanja tkiva. Iako je žensko tijelo stvoreno za rađanje, a vagina za širenje (u čemu pomažu trudnički hormoni koji tkivo čine elastičnijim), za vrijeme poroda često dolazi do pucanja tkiva ili epiziotomije – reza koji se prilikom poroda napravi kako bi se ograničila povreda od prirodnog kidanja – i koji potom treba zašiti. Porodom oslabljeni mišići dna zdjelice glavni su krivac za inkontinenciju nakon poroda, a vaginalni porod povećava vjerojatnost od stresne inkontinencije za čak 2 do 3 puta.

Porod, kakav god bio, ostavit će svoj trag na ženinom tijelu. No, s vremenom će se tijelo oporaviti i ponovo promijeniti. Neke će se stvari činiti drugačijima. Neki dijelovi tijela će poprimiti novi izgled. Na kraju krajeva, promijenit će se i vaš sustav vrijednosti i pogled na svijet jednom kada na svijet donesete novi maleni život.

Dopustite si vrijeme za promjene, posvetite se sebi i njegujte svoje tijelo. Ponekad je to teško jer se čini da društvo očekuje brz povratak na staro, tijelo kao s naslovnice i savršenu kožu bez strija i ožiljaka. U sklopu Libresseove inicijative #pričeiznutra jedna je majka podijelila svoje viđenje stvari “Naše strije i ožiljci nisu nešto što nam je ostalo, već nešto što smo zaradile.”.

U duhu te ideje, ponosite se svojim tijelima i onime što su postigla, a svoje iskustvo poroda i nošenja s promjenama nakon njega podijelite s drugim ženama koristeći hashtag #pričeiznutra na društvenim mrežama ili na stranici Libresse.hr.

Vrijeme je da počnemo pričati o tijelu kakvo zaista jest nakon poroda, a ne o tijelu kakvo bi trebalo biti. Na taj način učinit ćemo zajedno očekivanja budućih mama realnijima, pomoći ćemo im smanjiti stres i osjećaj društvenog pritiska. Još važnije, premjestit ćemo fokus sa savjeta kako u što kraćem roku ukloniti sve tragove trudnoće na savjete o tome kako slaviti i njegovati svoje novo normalno tijelo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.