Beba Mama poslije poroda 20. srpnja 2020.

Prvi posjet mami i bebi: Nema potrebe da gosti diraju i nose novorođenče, a pogotovo djeca

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica prim.mr.sc. Giovana Armano objasnila je kada je preporučljivo ići u posjet mami i novorođenoj bebi, zašto se bebe ne smiju ljubiti te koje su preporuke za primanje gostiju, rodbine i prijatelja u doba pandemije

Nakon porođaja i boravka u bolnici, vratila si se kući sa svojim novorođenčetom i vjerojatno ste suprug i ti već javili najbližoj rodbini i prijateljima sretnu vijest o rođenju bebe, tek sada te očekuje većina čestitki uživo. U nekim dijelovima Hrvatske običaj je da se gosti mami i novorođenoj bebi ne najavljuju, ali postoje neka 'nepisana' pravila da najbliža rodbina dolazi ranije, a daljnja tek kasnije, poslije babinja. Treba li čekati da prođe babinje, ali i na što paziti kod posjeta bebi i mami, posebno u današnje vrijeme pandemije zbog koje se i na obiteljskim okupljanjima treba pridržavati mjera socijalne distance i redovite higijene ruku i dezinfekcije prostora.

"Kada se beba i mama vrate iz rodilišta, poželjno je da samo najuža obitelj bude kod kuće. To znači tata svakako te braća i sestre od novorođene bebe. Baka i djed, ako treba pomoći oko novorođenog člana ili ako stanuju u zajedničkom domaćinstvu također se podrazumijevaju kao uža obitelj. Svi ostali rođaci, prijatelji i kumovi bi trebali pričekati da se mama oporavi od poroda, a beba da se privikne na novu sredinu i počne napredovati na težini te ostvari potreban atachement - privrženost s mamom", pojasnila nam je prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med, specijalist pedijatar.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Ako imate prijateljicu ili rođakinju koja je rodila, na što trebate paziti kad dolazite u goste? Pitali smo pedijatricu koje su to najvažnije preporuke.

"Kada prođe taj prvi, najosjetljiviji period i dalje, samo zdrave osobe mogu doći u posjet mami i novorođenoj bebi. Poželjno je da vrtićka djeca ne dolaze u posjete, odnosno ako i dolaze da baš ne ljube i grle bebu. Naime, vrtićka su djeca izložena mnogim bakterijama i virusima, često su i kliconoše, a da su naizgled potpuno zdrava", kaže pedijatrica te dodaje da u toplim mjesecima bebe koje su zdrave, počnu dobro napredovati na težini, mogu u šetnju ranije, dakle u dobi već do 2-3 tjedna te eventualno kontakti rodbine mogu biti na otvorenom, u šetnji, na terasi već i ranije.

Prije kontakta s bebom, odrasli se upozoravaju da obavezno peru ruke prije diranja bebe, a posebno se ne bi smjele dirati bebine ručice i nožice kako ih ne bi stavila u usta. Koje su sve opasnosti za novorođenče u tim prvim tjednima i mjesecima?

"Kada se manipulira s novorođenom bebom treba se pridržavati svih higijenskih mjera, redovito pranje ruku, održavanje higijene svih predmeta koji dolaze u doticaj s bebom, nakon previjanja, također oprati ruke. Prije dojenja oprati ruke i napraviti higijenu dojki i bradavica, odnosno ako je beba na adaptiranom mlijeku sterilizirati bočice i jako paziti na pohranu i pripremu mlijeka", objašnjava pedijatrica i dodaje da bi novorođenu bebu trebali primati i nositi samo roditelji i eventualno baka i djed koji pomažu mami u prvim danima nakon poroda.

"Ostala rodbina može ogledati bebu, ali nema nikakve potrebe da ju se dira. Odrasli, a pogotovo mala djeca, kao što je već rečeno, mogu biti naizgled zdravi, ali i kliconoše mnogih zaraznih bolesti koje za njih nisu opasne, ali za bebu koja se tek rodila, koja još nije procijepljena i koja nema razvijen imunitet, te bolesti mogu biti jako opasne", naglašava pedijatrica prim.mr.sc. Armano.

Ljubljenje male bebe strogo je zabranjeno, a pitali smo pedijatricu što se sve može prenijeti na taj način.

"Ljubljenje bebe, posebno može biti opasno jer se izravno kapljicama može direktno prenijeti virus, bakterija, gljivica… I beba koja nema razvijeni imunitet lako se može razboljeti", kaže.

Epidemija koronavirusa promijenila je svijet, stoga mnoge novopečene mame brine kakve su sada preporuke za njih. Trebaju li mame biti zabrinute oko primanja gostiju, trebaju li sad izbjegavati rodbinu, prijatelje i raznolikost ljudi u svom domu i blizu bebe?

"Posebno danas, kada je još uvijek prisutna epidemija Covida-19, treba biti oprezan, primati u goste rodbinu i prijatelje za koje se zna da nisu bili u kontaktu s koronavirusom. Preporuka je da se s obzirom na situaciju smanji broj posjeta obiteljima s novorođenom bebom, a kada beba krene u šetnje nema nikakvih prepreka da se podruže uz poštivanje osnovnih higijenskih mjera i distance s rodbinom i prijateljima", savjetuje pedijatrica.

Smiju li druga djeca biti oko novorođenčeta, a što ako nisu cijepljena ili su bolesna, smiju li doći posjetiti novorođenče?

"Ako beba ima braću ili sestre, naravno da oni mogu biti oko bebe, ali ih treba naučiti da se mala beba ne dira, ne ljubi u usta niti da se smije nositi. Treba većem djetetu objasniti da je beba još mala i da treba narasti da bi se s njom igrao/la. U slučaju da su brat ili sestra akutno bolesni, ipak ih treba, ako je moguće odvesti baki i djedu dok ne ozdrave, a tada ga vratiti natrag u obitelj i upoznati ga sa novom bebom, novim članom obitelji. Ako to nikako nije moguće, barem ga staviti u drugu prostoriju da ne bi zarazio malu bebu.
Bolesna djeca - rođaci, kada ozdrave i kada i novorođena beba poraste, mogu doći pogledati bebu. Preporuka je da se sva djeca cijepe i zbog sebe, ali i zbog druge djece s kojom su ili će biti u kontaktu
", kaže pedijatrica.

Možda te zanima... Kad je vrijeme za prvu šetnju s novorođenčetom i što sve trebaš znati? Native sadržaj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.