Beba Mama poslije poroda 27. travnja 2016.

Omega-3 masne kiseline sprječavaju postporođajnu depresiju?

mama majka beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Omega-3 masne kiseline prenose s majke na fetus tijekom trudnoće i ugrađuju se i u majčino mlijeko tijekom dojenja pa se njihova kod žena smanjuje tijekom trudnoće i ostaje snižena barem šest tjedana nakon porođaja

Jedan od okidača postporođajne depresije mogao bi, između ostalog, biti nedostatak omega-3 masnih kiselina. Žene su najizloženije depresiji u reproduktivnoj dobi, a okidač za razvoj simptoma osjetljivijih žena može biti i rođenje djeteta.

Autori jednog novog istraživanja naglašavaju da su mnoga dosadašnja istraživanja dovela u vezu trudnoću, omega-3 masne kiseline i kemijske reakcije koje omogućavaju oslobađanje regulatora raspoloženja – hormona serotonina. S obzirom na to da se omega-3 masne kiseline prenose s majke na fetus tijekom trudnoće i ugrađuju se i u majčino mlijeko tijekom dojenja, razina omega-3 masnih kiselina kod žena smanjuje se tijekom trudnoće i ostaje snižena barem šest tjedana nakon porođaja. 

Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija?

Kada je u pitanju reumatoidni artritis, švedsko istraživanje provedeno na ispitanicima rođenima od 1914. do 1948. godine proučavalo je utjecaj unosa omega-3 masnih kiselina na rizik od reumatoidnog artritisa, bolest mišićno-koštanog sustava.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da su ispitanici, koji su ribu konzumirali više od jednom tjedno, smanjili rizik od artritisa za 29 posto u odnosu na one ispitanike koji to nisu napravili u istom razdoblju. Također, stručnjaci su uočili da su osobe, koje su rjeđe konzumirale ribu, pretežno bile pušači.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.