Beba Mama poslije poroda 08. kolovoza 2024.

Novopečena mama osjeća se krivom nakon što ju je muž optužio da je 'loša mama'

Foto: Freepik ; Tri od pet majki osjećaj usamljenosti skrivaju od drugih, a gotovo 40 posto ga ne prizna ni svojim partnerima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema jednom istraživanju, 87% zaposlenih majki osjeća krivnju zbog utjecaja posla na svoju djecu, a 50% se osjeća loše zbog vremena provedenog daleko od njih.

Novopečena mama podijelila je svoje osjećaje izoliranosti i sumnje u vlastitu ulogu roditelja nakon što ju je suprug kritizirao. Na forumu za roditelje, otkrila je kako joj muž nije pružao podršku te se prema njoj ponašao grubo nakon rođenja njihovog sina.

Ona se sada osjeća krivicu jer ju je suprug optužio da je loša mama. U postu se prisjetila se kako je promjena u njegovom ponašanju počela još dok je bila trudna. Tijekom trudnoće, muž ju je neprestano podsjećao da nikada nije želio djecu, ali da će "naučiti voljeti" sina kada se rodi.

Možda te zanima... Mama vs. tata: Šaljivim crtežima dočarala dvostruke standarde okoline Vrtić

Mjesecima se osjećala usamljeno, provodeći sate u strahu od majčinstva, a svoje brige nije mogla povjeriti suprugu jer uopće nije bio uz nju. U tim trenutcima iznimno je važno imati podršku partnera jer roditeljstvo donosi strahova i tjeskobe koje bi trebali zajedno prevladati.

Rođenje njihovog sina bilo je traumatično iskustvo za nju. Zbog teškog krvarenja zadržali su je u bolnici.  

"Prošla sam puno toga da donesem našeg sina na svijet, volim ga svim srcem, ali u posljednje vrijeme osjećam se udaljeno od svoje obitelji nakon što mi je muž rekao da sam loša majka tijekom jedne naše svađe," priznala je.

Iako je njen suprug pokušao povući svoje riječi, šteta je već učinjena. Sada ne može prestati razmišljati o tome da možda zaista nije dobra majka.  

Možda te zanima... Mama iskreno: Nije u redu kad ljudi kažu „nemoj da majčinstvo bude tvoja osobnost“ Roditelji

Iako je svjesna da i njen muž ima svoje probleme i osjećaj preopterećenosti, priznaje da ju jako boli to što se trudi najbolje što može, ali da to nije dovoljno. Voljela bi ostati kod kuće i biti domaćica, ali mora raditi kako bi osigurala bolji život za sina.

Nepravedno je što njen muž iskaljuje frustracije na nju, posebno jer je i on otac te bi trebao preuzeti svoj dio odgovornosti. Njeni osjećaji krivnje, poznati kao "mamina krivnja", vrlo su uobičajeni. Prema jednom istraživanju, 87% zaposlenih majki osjeća krivnju zbog utjecaja posla na svoju djecu, a 50% se osjeća loše zbog vremena provedenog daleko od njih.

Njen muž bi trebao biti podrška i pokušati razumjeti kroz što prolazi, umjesto da dodatno pojačava njen osjećaj krivnje i srama.

Na kraju je mama priznala: "Čistim kuću, kuham večere, kupujem sve potrepštine za kućanstvo i financiram sve troškove za našeg sina. Moj muž se nikada ne mora brinuti ima li naš sin sve što mu treba. Ponekad imam osjećaj da je moj muž zahtjevniji od našeg sina."

Na kraju, ova žena niti malo ne izgleda kao loša majka, i njen muž bi trebao učiniti sve što je u njegovoj moći da se ona ne osjeća tako. Nakon što je prošla kroz tako intenzivno i izolirajuće iskustvo trudnoće i porođaja, najmanje što zaslužuje je podrška od osobe koja bi trebala biti uz nju, prenosi Yourtango.

Možda te zanima... Gwen Stefani žali što je nastavila karijeru kad je postala mama: „Trebala sam biti s obitelji“ Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.