Beba 25. kolovoza 2022.

Majka šestomjesečne djevojčice koja je pala sa stola za presvlačenje poslala važno upozorenje

Foto: Shutterstock ;Sve povišene površine i podloge treba rabiti s izuzetnim oprezom jer je dovoljan samo trenutak nepažnje da se dijete prevrne i padne te se ozlijedi.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Valja imati na umu da sve povišene površine i podloge treba rabiti s izuzetnim oprezom jer je dovoljan samo trenutak nepažnje da se dijete prevrne i padne te se ozlijedi.

Bebe s već nekoliko mjeseci postaju okretne i brze i samo trenutak nepažnje i dekoncentracije roditelja dovoljno je da se dogodi tragedija. Kod djece su najčešći uzroci nesreća i teških ozljeda padovi i to predvode padovi s prematalica. Takav pad može dovesti do ozbiljnih ozljeda glave i prijeloma.

Upravo se to dogodilo novopečenoj mami iz Australije koja je odlučila poslati upozorenje roditeljima nakon što je njezina beba zadobila frakturu lubanje. Uznemirujuća priča objavljena je na Instagram stranici Tiny Hearts Education, kojoj je cilj informirati roditelje o opasnostima i ponuditi savjete za prvu pomoć.

Šestomjesečna beba pala je sa stola za presvlačenje dok joj je mama mijenjala pelenu. "Mijenjala sam joj pelenu i posegnula za maramicama koje su bile iza mene. Dok sam se okrenula, ona se otkotrljala sa stola na mramorni pod", napisala je majka ispod objave. 

"Vidjela sam raniju objavu u kojoj se roditeljima savjetuje da potraže liječničku pomoć ako im je dijete palo s visine duplo veće od njihove pa smo svekrva i ja odmah pojurile u bolnicu. Kći je u autu zatvarala oči i tonula u san, a ja sam je držala budnom. Zadržani smo na praćenju", napisala je. 

Ubrzo se pojavio kefalhematom (krvarenje ispod periosta), nakupina krvi ispod vlasišta koja izgleda kao kvrga. Tada je djevojčici utvrđen prijelom od pet centimetara. "Srećom nije bilo unutarnjeg krvarenja ili očitog oštećenja mozga. Savjetujem svima da prate kefalhematom", dodala je i prikupila mnoštvo komentara zahvalnih roditelja koji sada znaju što bi njihovoj djeci moglo spasiti život u slučaju ovakve nesreće.

Samo je mali trenutak nepažnje dovoljan da se beba okrene i padne s prematalice. Zato pazite da nikad ne ostavite bebu samu i bez nadzora na prematalici. Ako s druge strane premjestite dijete na pod, isključujete sve opasnosti od kotrljanja i padova što je posebno preporučljivo kod vrlo aktivnih beba. Ne samo da beba može pasti sa stola za presvlačenje, već može ispasti iz dječjeg vrtića, kolica, visokih stolaca, pasti s kreveta, stepeništa... Zato nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora ili samo (niti bebu u nosiljci ako nije na podu).

Možda te zanima... Zašto nikad ne bi trebala vrtjeti dijete držeći ga ruke? Vrtić

Prematalica - mjere opreza

Ako upotrebljavate prematilicu, Unicef donosi savjete na što trebate pripaziti. 

• Najsigurnije su one prematalice koje imaju fiksnu podlogu i ogradicu oko podloge za prematanje.

• Samostojeće prematalice trebalo bi postaviti uza zid i fiksirati.

• Sklopivi modeli trebaju imati široku, stabilnu bazu.

 • Povremeno provjerite čvrstoću i stabilnost sklopivih modela pod opterećenjem.

• Prematalica bi trebala imati police ili džepiće u kojima ćete držati sve potrepštine.

• Ako prematalica ima pomičnu podlogu za prematanje koja se može skinuti i upotrijebiti i na drugim površinama, podloga se mora fiksirati za nosač prematalice sigurnosnim kopčama ili remenjem.

• Podloga prematalice trebala bi imati povišene rubove koji sprječavaju da se dijete otkotrlja s podloge. Ako podloga za prematanje ima ugrađen sigurnosni pojas za dijete, upotrebljavajte ga. Obavezno provjerite za koju je maksimalnu tjelesnu masu testirana prematalica i nemojte je rabiti za dijete veće tjelesne mase nego što je deklarirano na prematalici.

• Budite svjesni navika koje vam odvlače pozornost i svedite ih na minimum.

:Unos vode tijekom trudnoće Možda te zanima... Oprez: Trudnica je pila toliko vode da je razvila potencijalno fatalno stanje! Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.