Trudnoća 02. srpnja 2022.

Oprez: Trudnica je pila toliko vode da je razvila potencijalno fatalno stanje!

:Unos vode tijekom trudnoće
Foto: shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autori znanstvenog izvještaja žele podići svijest o opasnostima pijenja previše tekućine tijekom trudnoće!

33-godišnjakinja je nakon poroda, zbog pretjeranog unosa tekućine, počela povraćati i gubiti svijest. U početku su liječnici mislili da je doživjela eklampsiju, teško stanje visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće koje može dovesti do napadaja i kome. No, poslije su shvatili da je krivac hiponatremija ili neravnoteža elektrolita uzrokovana prekomjernim unosom vode. Autori izvještaja, objavljenog u časopisu BMJ Case Reports, žele podići svijest o opasnostima pijenja previše tekućine tijekom trudnoće.

Žena je inače bila u potpunosti zdrava, međutim liječnici nisu nadzirali unos tekućine. Kontrakcije je počela osjećati u 41. tjednu trudnoće, a povraćala je čak i prije nego što je stigla u bolnicu. Prva faza porođaja je trajala 14 sati, a kako je cijelo to vrijeme i dalje povraćala, svi su je ohrabrivali da nastavi uzimati dodatnu tekućinu kako bi nadoknadila gubitak vode. 24 sata nakon što su joj počele kontrakcije rodila je dječačića u roku od sat vremena, prenosi Insider.

Možda te zanima... 'Žeđ je stvarna': Sjećaš li se prvog pića nakon poroda? Trudnoća

Dvadeset minuta kasnije novopečena mama osjećala se kao da gubi svijest i ponovo je povratila prije no što je dobila napadaj koji je trajao cijelu jednu minutu. Liječnici su je počeli liječiti od eklampsije jer su zaključili da je "u većini, ako ne i svim slučajevima, postporođajni napadaji rezultat eklampsije". Barem dok se ne dokaže suprotno. Također, ova žena je imala visok krvni tlak, a upravo je on još jedan znak eklampsije.

Ipak, krvne pretrage su otkrile da ima nisku razinu natrija, što je znak prekomjerne hidratacije. I nakon što su pacijentici postavili niz pitanja, liječnici su doznali da je pila oko pet do šest litara vode dnevno. Ispostavilo se da je i njezina beba imala hiponatremiju. Oboje su liječeni kako bi se uravnotežila razina natrija.

Mnogima je poznato da tijekom trudnoće tijelo zadržava više vode. Također, oksitocin, koji se obično daje kako bi se ubrzao porođaj, iscrpljuje razinu natrija, a svi ti čimbenici mogu povećati rizik od hiponatremije tijekom ili nakon porođaja, pišu autori izvještaja.

Ipak, ne postoje univerzalne smjernice o tome koliko vode treba piti tijekom trudnoće i porođaja. Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija naglašava važnost poštovanja ženskih želja za jelom i pićem tijekom porođaja jer se čini da se ograničavanje konzumacije ne isplati. Autori studije preporučuju medicinskim djelatnicima da vode računa o ukupnom unosu tekućine kod pacijentica i potiču žene koje rađaju da piju napitke s elektrolitima.

 

Možda te zanima... 10 stvari koje možeš očekivati u prvih 24 sata nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.