Beba 06. prosinca 2023.

Kontakt kožom o kožu s roditeljima pomaže prerano rođenim bebama da napreduju mjesecima kasnije

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da je mama uvijek spas, a i tata je vrlo važan, naravno. I znamo da taj dodir kožom na kožu znači puno za bebe kad se rode. A sad imamo i potvrdu da je to najbolje što može biti za male palčiće…

Dodir kožom o kožu najbolje je što novorođenče može osjetiti u prvim danima svog života i to je ono za što su se mnoge borile i dočekale u hrvatskim rodilištima – beba uz mamu. I sve što u prvim danima trebaju i mama i beba. To će umiriti bebu, baš kao i mamu, te ih dodatno povezati. Zato brojne mame pate kad rode prije termina i saznaju da beba mora biti u inkubatoru…

Možda te zanima... WHO: Kontakt kože na kožu povećava šanse za preživljavanje prerano rođenih beba Beba

Iako je to, naravno, za dobrobit novorođenčeta i pomaže mu održavati funkcije koje zbog prijevremenog rođenja ne može samostalno, čini se da je dodir koža na kožu ipak i u ovim slučajevima itekako važan. Naime, kad su prijevremeno rođena novorođenčad u ovakvom kontaktu s roditeljima, to pozitivno djeluje na njihov razvoj čak i nekoliko mjeseci kasnije. Pokazalo je to istraživanje provedeno u Švedskoj. Studija je objavljena 30. studenog u časopisu JAMA Network Open.

Prema njihovom istraživanju, kod beba starosti četiri mjeseca moglo se vidjeti da one koje su bile s roditeljem u kontaktu koža na kožu imaju bolje komunikacijske vještine, bile su malo društvenije i sretnije u usporedbi s bebama koje nisu bile u ovakvom kontaktu na početku svog života.

Ono što je također ustanovljeno ovim istraživanjem jest da nedonoščad ima koristi od neposrednog bliskog kontakta s bilo kojim roditeljem, odnosno ne samo s mamom. To je bila novost u ovom istraživanju – činjenica da su očevima omogućili kontakt s prijevremeno rođenom djecom odmah po rođenju.

U svom istraživanju, švedski tim pratio je fizičko zdravlje i društveni razvoj 71 bebe rođene prije vremena. Tijekom prvih šest sati nakon rođenja, dio ovih beba je odmah stavljen u inkubator, kako se to obično i čini, dok su drugi palčići odmarali na prsima mame ili tate, uz dodir koža na kožu. Tada se pokazalo isto tako i da kontakt koža na kožu ubrzo nakon rođenja može učiniti puno za stabilizaciju disanja i otkucaja srca, te za tjelesnu temperaturu.

U razdoblju od četiri mjeseca, ove se bebe ponovno procjenjivalo i promatralo, pa su znanstvenici ustanovili da socijalne i emocionalne dobrobiti bile povezane s ranim kontaktom koža na kožu. Promatrajući društvene interakcije između 4-mjesečne djece i njihovih majki, dječji psiholozi otkrili su da su bebe iz skupine "koža na kožu" malo naprednije.

"Ono što smo mogli vidjeti jest da je dojenčad u skupini koja je bila u kontaktu koža na kožu imala malo bolje komunikacijske vještine, bila su malo društvenija i sretnija", objasnila je voditeljica istraživanja Wibke Jonas. Ona vjeruje da: "Ako kombiniramo hitnu medicinsku skrb za prerano rođene bebe s relativno jednostavnom intervencijom kao što je kontakt kožom na kožu, to ima učinak na socijalne vještine dojenčadi."

To je važno, istaknuli su istraživači, jer stručnjaci već dugo znaju da prerano rođene bebe mogu socijalno zaostajati u usporedbi s bebama rođenim u terminu. Tim Instituta Karolinska planira pratiti napredak iste skupine beba do 12 i 24 mjeseca starosti. No, ovo što su dosad ustanovili već je izazvalo promjene u njihovom medicinskom centru, pa tako već sad intenzivno rade na što manjoj odvojenosti između prijevremeno rođene dojenčadi i roditelja.


Možda te zanima... Klokan njega: Sve što trebaš znati o kontaktu koža na kožu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.