Beba Dojenje 03. kolovoza 2022.

Koju vodu smijemo, a koju ne smijemo koristiti u pripremi formule za bebu?

formula za bebe
Foto: shutterstock ; Koju vodu koristiti za pripremu mliječne formule?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dijete hranite mliječnom formulom za bebe ili adaptiranim mlijekom, možda ćete se zapitati koju vrstu vode koristiti za pripremu formule. Evo kako odabrati najbolju vodu za pripremu mliječne formule...

Prilikom pripreme formule za bebe, roditelji imaju mogućnost korištenja vode iz slavine, fluorirane ili flaširane vode. Postoje različiti čimbenici koje treba uzeti u obzir kada odlučujete koju ćete vodu koristiti. Većina roditelja za pripremu formule koristi vodu iz slavine ili flaširanu vodu. Međutim, liječnici napominju važnost provjere kvalitete vode jer bi voda s visokim udjelom minerala ili onečišćenja mogla utjecati na zdravlje djeteta.

U nastavku donosimo nekoliko važnih smjernica i savjeta koje roditelji trebaju znati ako hrane bebu formulom.  

Voda iz slavine

Pedijatrica dr. Tye Winters za Today kaže da je preporuka ostaviti vodu iz slavine da kuha berem minutu, a zatim je ostaviti prekrivenu poklopcem da se ohladi. Toga se treba pridržavati unutar prva tri mjeseca starosti bebe ili ako je dijete rođeno prijevremeno. "Savjetovala bih roditeljima da uvijek provjere dolazi li njihova voda iz slavine iz sigurnog izvora", napominje pedijatrica dr. Hillary O’Boyle te ističe da je voda iz slavine obično kvalitetna i da se može sigurno koristiti za miješanje formule.

Međutim, ako niste uvjereni u njezinu sigurnost, preporučljivo je hladnu vodu iz slavine prokuhati, a zatim ohladiti vodu na sobnoj temperaturi najviše 30 minuta prije upotrebe. Ne ostavljajte vodu da stoji dugo jer bi to moglo dovesti do bakterijske kontaminacije. Uvijek testirajte temperaturu vode prije hranjenja bebe. Možete kapnuti nekoliko kapi na unutrašnjost zapešća kako biste provjerili temperaturu vode.

Možda te zanima... Može li obična voda biti opasna za bebe mlađe od šest mjeseci? Beba

Fluorirana voda

Za pripremu formule može se koristiti i fluorirana voda, ali liječnici je ne preporučuju kod svakog hranjenja kako bebe ne bi unijele previše fluora u organizam. Prekomjerna količina fluora s vremenom može dovesti do promjena na skeletu dojenčeta. Formula za dojenčad sadrži sav fluor potreban vašoj bebi tako da korištenje vode koja sadrži dodatni fluor može povećati rizik od dentalne fluoroze, objašnjava O'Boyle. To uzrokuje pojavu blagih bijelih linija na trajnim zubima, što nije štetno, ali može biti kozmetički problem. Voda u bocama s malim udjelom fluora obično se označava kao deionizirana, demineralizirana ili pročišćena. 

Flaširana voda

Gotovo svaka vrsta flaširane vode može se sigurno koristiti za pripremu formule, uključujući pročišćenu, destiliranu, deioniziranu ili demineraliziranu vodu. Flaširana voda je sigurna za piće, a njezina prednost je što ne sadrži dodatni fluor. Prilikom odabira flaširane vode važno je znati je li voda obogaćena aditivima kao što su fluor ili elektroliti, jer to može dovesti do prekomjerne količine elektrolita ili fluorida u bebe. Flaširanu vodu za piće još uvijek treba prokuhati prije upotrebe u formuli, slično vodi iz slavine. Destilirana ili pročišćena voda može se koristiti bez kuhanja.

Savjetujte se s pedijatrom

Liječnici napominju da je uvijek najbolje obratiti se za savjet pedijatru djeteta. Važno je znati da bebe mlađe od šest mjeseci ne trebaju piti vodu jer njezino ispijanje zapravo može dovesti do neravnoteže elektrolita i potencijalnog oštećenja mozga. Dojenčad dobiva dovoljno vode iz adaptiranog (formule) ili majčinog mlijeka.

Također, ako odlazite iz stana, možete unaprijed pripremiti formulu. Izvan hladnjaka može se držati do dva sata nakon pripreme. Roditelji bi trebali biti najoprezniji u pogledu izvora vode za dojenčad mlađu od 3 mjeseca, nedonoščad ili bebe s oslabljenim imunološkim sustavom, jer su pod većim rizikom od ozbiljne bakterijske infekcije prouzročene nečistom vodom. 

Možda te zanima... 5 stvari koje nisi znala o hranjenju adaptiranim mlijekom Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.